Jégbe fagyott sikoly

2019.04.12. 07:00

Az ártatlan áldozatokra emlékező kötet született

A második világháború utolsó évében a Vértes közelében a szovjet katonák civileket gyilkoltak meg. A 74 éve történtekről készült könyv bemutatóját a napokban tartották Veszprémben.

Marton Attila

Nemes János és Pintér Kornél a kötet bemutatóján

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Pintér Kornél, a programot szervező Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke bevezetőjében elmondta, a rendezvény a 94., előadással egybekötött könyvbemutatójuk. Nemes János, a Szomódi Helytörténeti Egyesület elnöke beszélt a szervezet tevékenységéről, és a Jégbefagyott sikoly – A szovjetek által elhurcolt és 1945 januárjában Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt polgári áldozatok emlékezete című kötet keletkezéséről, valamint a 74 éve történtekről. A szovjet hadsereg a környező településekről több száz embert fogott el és vitt kényszermunkára 1945 első napjaiban. A német hadsereg január elsején indította el a Konrád-hadműveletet Komárom és a Vértes térségében. Az előrenyomuló német hadsereg az agostyáni gyűjtőtáborból sok száz foglyot szabadított ki.

Nemes János és Pintér Kornél a kötet bemutatóján Fotó: Pesthy Márton/Napló

A hazaindulókat azonban a Vörös Hadsereg katonái fogságba ejtették, majd közülük január 4-én hajnalban Dunaszentmiklós határában egy erdőben gyilkoltak meg 26 magyar foglyot. A vérengzés áldozatai között dunaalmási, neszmélyi, agostyáni, tatai és szomódi civilek voltak.

Az áldozatok emlékére tanúkövet és kettős keresztet állíttatott az egyesület 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában