Kis dalosok randevúztak

2019.04.11. 11:00

Városi kórustalálkozóval ünnepelt a Simonyi iskola

A veszprémi Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola ének tagozata idén 65 éves. Az ünnep apropóján nagyszabású városi kórustalálkozóval ünnepelt az intézmény.

Juhász-Léhi István

A Simonyi kórus-előkészítő 1–2. osztályos ének-zene tagozatosai a színpadon

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Baráth Péterné szakmai igazgatóhelyettes az esemény előtt arról beszélt lapunknak, hogy amikor az iskolában az ének-zenei képzés megalapításának 60. évfordulóját ünnepelték, arra gondoltak, hogy kellene egy találkozó az énekeseknek, ami nem vizsgákról és megfelelésről szól, hanem „csak” együtt éneklésről. Ennek érdekében felkeresték a város iskoláit, és arra kérték őket, hogy jöjjenek össze és találkozzanak, fogalmazott Baráth Péterné. Ez immár a hatodik alkalom, és már nem a Simonyi-héten zajlik ősszel az „énekes randevú”, hanem „most”, így aztán a szerdai találkozóra 11 fellépő, közel 400 gyermek jött össze – köztük a Szilágyi harangegyüttes.

A Simonyi kórus-előkészítő 1–2. osztályos ének-zene tagozatosai a színpadon Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A mi iskolánkban emelt szintű ének-zene oktatás folyik, ami nem egyezik meg a régi ének-zene tagozattal – mondta Baráth Péterné, aki szerint ha a mai világban mindennap találkoznak a gyerekek az énekkel, amit szeretnek, és nem tananyagként tekintenek arra, akkor jó úton járnak. A szakmai igazgatóhelyettes arról is beszélt, hogy rengeteg kompetenciát és érzelmet fejleszt az ének, ami nagyon jó dolog. Ebele Ferencné igazgató megnyitóját azzal kezdte, hogy óriási öröm számukra, hogy ennyire népszerű a felhívás, hiszen hat iskolából a már említett 11 kórusegyüttes érkezett. Beszélt arról is, hogy 65 esztendeje Kodály Zoltán javaslatára az országban Veszprémben másodikként alapították meg az ének-zenei általános iskolát, és a Kodály-módszer azóta is folytatódik az intézmény zeneoktatásában.

A fellépők: Szilágyi harangegyüttes, a Simonyi kórus-előkészítő csoportja, a Botev-iskola alsós kórusa, a Szilágyi-iskola kiskórusa, a Padányis Furulyások, a Simonyi-iskola kicsinyek kórusa, Dalos Pacsirták (Dózsa-iskola), a Báthory-iskola kórusa, a Botev-iskola német nemzetiségi kórusa, a Simonyi fiú- és gyermekkara, VVV Vokál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában