Az ismeretlen Kertész Imre

2019.05.24. 11:00

A Nobel-díjas író fiatalkorát bemutató tárlat nyílt a pápai zsinagógában

Fotókiállítás nyílt a Nobel- és Kossuth-díjas magyar író tanulóéveiről, az 1934 és 1955 közötti időszakból a pápai zsinagógában Az ismeretlen Kertész Imre címmel.

Polgár Bettina

A kamarakiállítás azokra az élményekre koncentrál, amelyek Kertész Imre későbbi alkotói pályáját, témaválasztásait is meghatározták Fotók: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A kamarakiállítás azokra az élményekre koncentrál, amelyek Kertész Imre későbbi alkotói pályáját, témaválasztásait is meghatározták. Az iskolai évek 1934-ben kezdődtek, amikor az ötéves gyermek szülei elváltak, és egy neves pesti fiúinternátusba íratták, ahol elemi iskolai tanulmányait végezte. Nyomon követhetjük az ifjú Kertész Imrét a gimnáziumi és a rövid ideig tartó újságírói években, valamint az első feleségével való megismerkedésen át egészen 1955-ig, amikor úgy döntött, hogy független írói pályát választ.

A kamarakiállítás azokra az élményekre koncentrál, amelyek Kertész Imre későbbi alkotói pályáját,
témaválasztásait is meghatározták Fotók: Polgár Bettina/Napló

A megnyitón Unger Tamás, Pápa alpolgármestere, Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatóhelyettese, a kiállítás egyik házigazdája, valamint Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Unger Tamás kiemelte, az önkormányzatnak a pápai holokauszt-emlékévhez kapcsolódó felkérésére rengeteg javaslat érkezett, melyek bekerültek az emlékév programtervébe. Ennek egyik fontos eleme a Kertész Imre-kiállítás.

– Kertész Imre írói életművében fontos szerepet játszik a holokauszt feldolgozása, az emlékezés, a történelmi események bemutatása. A kiállítás mégis Az ismeretlen Kertész Imre címet viseli: a fiatal Kertész Imréről, életének olyan szakaszáról szól, amely a nagyközönség számára kevésbé ismert. A fotók, naplórészletek és idézetek révén színes kép alakul ki a fiatal Kertész Imrétől is, és már itt megmutatkoznak azok az elemek, amelyek később meghatározták lírai munkásságát – fogalmazott Unger Tamás.

Mayerné Pátkai Tünde rámutatott, 16 évvel ezelőtt, 2003. december 15-én Pápán járt Kertész Imre, hogy előadást tartson a református templomban, illetve egy beszélgetésen vegyen részt. Az igazgatóhelyettes elmondta, a református iskola diákjainak egy csoportja arra vállalkozott, hogy dokumentumfilmet készítenek a pápai zsidó emlékhelyekről. A filmet a kiállításmegnyitó vendégei is megtekinthették.

Hafner Zoltán irodalomtörténész köszöntőjében hangsúlyozta, Kertész Imre művei javarészt arról a súlyos felelősségről szólnak, hogy életünk miként nyerhet megfogalmazást, miként tehető minden időben, különösen a személyt kisajátítani kívánó diktatúrákkal szemben egyéni, saját sorssá, és történetünk szolgálhat-e tanulságul mások számára.

A nyitóünnepségen közreműködött Valler Kata színművész, valamint Pekár Csaba, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának diákja. A tárlatot június 23-ig látogathatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában