„A vers az, amit mondani kell”

2019.05.18. 07:00

Bennünk él a székelyföldi költő hagyatéka – Kányádi Sándort idézték meg Pápán

Kányádi Sándor erdélyi magyar költőt idézték meg költői pályaképével, verseivel, interaktív feladatokkal a Jókai Kör rendezvényén.

Laskovics Márió

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, szervező ismertette Kányádi Sándor költői pályáját. Balra a szavaló diákok egy része

A 90 éve született és tavaly elhunyt Kányádi Sándor költőre emlékezett a Jókai Kör múlt csütörtökön a református gimnázium (Refi) dísztermében. Az irodalmi alkalmon az egybegyűltek interaktív módon vehettek részt: hívószavakat kellett gyűjteniük Kányádiról, melyekből a diákok szőlőfürtábrát állítottak össze, közös tudással gazdagítva a jelenlévőket, néhányan nekrológszerű idézetet olvastak fel az erdélyi költőről, valamint tárgyakat, képeket helyeztek el a Refi és a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói által interpretált versek hatására egy, a Székelyföldet, a mezőségi népviseletet szimbolizálandó, fekete-piros terítővel lefedett asztalra. Kányádi sokszínű költői életpályáját Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes ismertette az általa összeállított műsorban.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, szervező ismertette Kányádi Sándor költői pályáját. Balra a szavaló diákok egy része

– Találkozhattam vele, 1997-ben járt Pápán a Refi meghívására. Kevés hozzá hasonló derűs, kiegyensúlyozott egyénisége van a magyar költészetnek, akit mégis megviselt a sors. Különlegességét jelzi, hogy a Ceaușescu-éra alatt több mint tizenhét kilogrammnyi anyagot írt róla a román titkosszolgálat. A Nagygalambfalván született, népies indulású költő a magyar társadalomtól megkapta a megbecsülést, az elismerést, az olvasók szeretetét. Olyan természetesen tudta a modern költészet hagyományait beépíteni a sajátjába, hogy nekünk is természetesnek tűnik. Költeményei legtöbbje szabadvers, mégis énekeljük, daloljuk, mert a miénk. Sok gyerekben életre szólóan él szellemi öröksége, noha nem is tudják, hogy az óvodában az ő (a Kaláka által megzenésített) versein nőttek fel – nyilatkozta Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, szervező ismertette Kányádi Sándor költői pályáját a Jókai Kör rendezvényén

Hozzátette, Kányádi tanítják a középiskolákban, a Refiben kiemeltebben a kortárs költők közül, akár érettségi tételként is választható. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a költészete, részben a kisebbségi magyar sorsért, a nyelvért folytatott küzdelme, rendíthetetlen helytállása, a hazához való hűsége okán is.

Brenner Boglárka refis diák adja elő Kányádi Sándor egy versét

A többek között Kossuth-, Déry Tibor-, Magyar Örökség-, Hazám- és a Nemzet Művésze-díjjal kitüntetett Kányádit költeményeivel, kivetítőn és kiállított köteteivel is megidézték. Verseit a Refi és a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói interpretálták.

Kányádi Sándor-kötetek a református gimnáziumban
Fotó: Laskovics Márió

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában