fontos momentum

2019.05.10. 11:48

Megalakult a veszprémi Szépíró-kör

Csütörtökön az Utas és Holdvilág Antikváriumban megalakult a veszprémi Szépíró-kör. Az est folytatásaként Szkárosi Endre kötetét mutatták be.

Horváth Virág

Fotó: Utas és Holdvilág Antikvárium

Fotó: Utas és Holdvilág Antikvárium

Veszprém kulturális életének újabb fontos momentumára került sor az Utas és Holdvilág Antikváriumban. Zalaegerszeg, Pécs, Nagyvárad után Bozsik Péter, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Ladányi István és Szkárosi Endre megalakították a veszprémi Szépíró-kört. Az ünnepélyes megalakuláson az alapító tagokon kívül részt vett Porga Gyula, Veszprém város polgármestere, valamint Molnár Sándor antikvárius, a veszprémi kulturális élet központi alakja.

A veszprémi Szépíró-kör ünnepélyes koccintással megkezdte útját a megyeszékhelyen. Balról: Varga Richárd, Géczi János, Szkárosi Endre, Fenyvesi Ottó, Porga Gyula, Molnár Sándor, Bozsik Péter és Ladányi István Fotó: Utas és Holdvilág Antikvárium

A pezsgős koccintást követően Szkárosi Endre Véletlenül nem jártam itt című verseskötetét Varga Richárd mutatta be.

Szkárosi Endre alkotásai a költői nyelv kiterjesztését olyan módon valósítják meg, amely a vizualitást, a performatív gesztusokat, egyedi formákat épít be a művekbe. Az életművének legjavából válogatott sorverseken kívül korábban meg nem jelent és újabb szövegek is helyet kaptak a kötetben. Varga Richárd kivételes érzékenységgel nyúlt nemcsak ehhez a kötethez, de igyekezett felölelni Szkárosi Endre egész életművét. „Annyira ősi, hogy már újítónak hat” – jegyezte meg az est koordinátora.

Szkárosi Endre költészetén és performanszain túl a slam poetryben elért sikereiről is méltán híres. A tárgyalt kötetben ennek külön fejezetet is szentelt. A hangművészet, előadóművészet, szövegiség elegyében nehezen lehetne leképezni, miben is áll a Szkárosi-stílus, talán abban, hogy a végtelennek tűnő jajgatás is művészi performansszá avanzsál az ő előadásában.

A művész elmondta, ez a kötet egy nagyobb projekt előfutára. Tervei szerint a három válogatásnak (sorversek, hangversek, képversek) ez az első, kézbe fogható darabja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában