különleges kiállítás

2019.05.14. 07:00

Öt kontinens csillagait mutatja be könyvében Ladányi Tamás

A csillagászat napját megelőzően, a Gizella-napok nyitórendezvényei között szerepelt egy különleges: Ladányi Tamás asztrofotós legújabb könyve (Öt kontinens csillagai) bemutatóját kiállítással kötötte össze. A kötetben szereplő képek egy részét a hónap végéig lehet látni a Pannon Egyetem A épületének első emeleti folyosóján, a turizmus tanszéken.

Őrsi Ágnes

Ladányi Tamás asztrofotós legújabb könyve (Öt kontinens csillagai) bemutatóját kiállítással kapcsolta össze a Pannon Egyetemen Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hogy mitől lehet különleges ma egy fotókiállítás, amikor egy jobb mobillal is szuper képet lehet készíteni? – A hozzáférhető kiváló technikának a létrehozott látványban csupán egyszázaléknyi szerepe van – szögezi le Ladányi Tamás, és a kiállítás igazolja őt, mert a további hozzávaló nyilván a tehetség, a kreativitás és a látásmód, amit nagyban meghatároz az érdeklődés, a tudás, esetében a csillagászat.

Ladányi Tamás asztrofotós legújabb könyve (Öt kontinens csillagai) bemutatóját kiállítással kapcsolta össze a Pannon Egyetemen Fotó: Penovác Károly/Napló

Az asztrofotózás a fotó­műfaj egy ma divatos, ám meglehetősen nehéz ága – érdeklődtek is elegen szakmai kérdésekről is az első magyar nyelvű vezetésen, ám, hogy miről van szó, azt kinek-kinek látnia kell. Gondosan megtervezett esti, éjszakai, éppen ezért szokatlan, de szép képek kerültek a falakra; a pusztán sorban álló gémeskutak, a Kilenclyukú híd a Hortobágyon csillagfényben, fekete-fehérben, az Essegvár holdfényben, Perseida meteoreső, Jupiter–Hold–Vénusz együttállás a Budavári Palotával, Párizs fényei, a nepáli Himalája holdfényben. Ez utóbbiból a helyszínen két (!) kép készült, szemben a mai általános gyakorlattal, amikor százas, ezres nagyságrendű expozícióból választják ki a legjobbat.

Ladányi Tamásnál is érvényesül a hagyományos kompozíciós elv, az aranymetszés, betartja a kompozíciós szabályokat, megjeleníti a komplementer színeket, ám mindent meghatároz az elvont tudomány, a csillagászat, amelynek a fiatal tanár, tudós, művész annyira beavatottja, hogy már egy frissen felfedezett kisbolygót is elneveztek róla. Azt mondja, annyi az egész, hogy mindenki számára rendelkezésre áll az éjszaka is, amikor ugyanaz a látnivaló más, mint nappali fényben – számára ebben egy kicsit fontosabb a csillagászati apropó. Ez is szempont lehet: a kiállítást nappali élmények után látni. Ezt követően viszont életbe lép a saját fantázia, egyszerűen muszáj továbbgondolni a látványt. Vajon kinek, mit üzen az éjszaka, a Hold előtt elhúzó Emirates feliratú repülőgép?

Más szempontból is különleges volt a Kontinensek, csillagok, sztorik című kiállítás, amelyet a magyar után angol nyelven is bemutatott Ladányi Tamás. Még kínai, kambodzsai, iráni érdeklődő is volt a nézői csapatban – akik megjegyezték, milyen jó lenne a többnyelvűség más városi rendezvényeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában