Cigány zene tánccal

2019.06.04. 11:00

A Lásho Lecsó koncertjével nyitott az inotai Hidasház

Telt házas koncerttel indult az inotai kultúrsziget 2019-es szezonja. Nem is csoda, hiszen a visszatérő vendégnek számító Lásho Lecsó legutóbb is emlékezetes koncertet adott a Hidasházban.

Szabó Péter Dániel

Nagy sikert aratott Inotán az autentikus cigányzenét játszó Lásho Lecsó zenekar, amely visszatérő vendége a Hidasház rendezvényeinek Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Érdekesség, hogy az autentikus cigány zenét játszó zenekar egyik tagja sem tartozik a zenéjükben képviselt nemzetiséghez, ám missziójuknak tekintik a kiveszőben lévő zenei kultúra népszerűsítését. A zenekar megálmodója, Harmat József húsz éve találkozott először a hagyományos cigány népzenei hagyományokkal, ekkor határozta el, hogy nemcsak felkutatja, hanem az eredeti dalok újrahangszerelésével terjeszteni is fogja az Európa-szerte fellelhető nép zenei kultúráját.

Nagy sikert aratott Inotán az autentikus cigány zenét játszó Lásho Lecsó zenekar, amely visszatérő vendége a Hidasház rendezvényeinek Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Lásho Lecsó néven több mint tíz éve kezdte el misszió­ját az együttes, azóta ugyan változó formációban, de teljesítik küldetésüket. Felkutatják, lejegyzik a cigányság még fellelhető eredeti zene- és dalkultúrájának gyöngyszemeit.

Nemcsak muzsika volt azonban az esten, a házigazdákat és a fellépőket is meglepte a szezonnyitó előadáson ­Váradi Anikó és Váradi Sándor rögtönzött táncműsora. A Lásho Lecso vezetője szerint ők az ország legjobb nem cigány származású cigány táncosai. Harmat József véleményét az is igazolta, hogy a táncra kifejezetten alkalmatlan színtér ellenére könnyedén perdült táncra a páros, fokozva az egyébként is emelkedett hangulatot.

Körmöci Judit és Kiss János szervezésében a Hidasház a tervek szerint legközelebb június 16-án nyitja ki újra kapuit. A rendezvény vendége az Ősi Kovács Alkotóműhely lesz, akik egy zenés-irodalmi esttel, valamint egy kamarakiállítással is meglepik majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában