Négynapos rendezvény színes programmal

2019.06.08. 07:00

Balatoni hal- és borünnep: „Tudjunk örülni az életnek!”

Az ország attól is szép és erős, hogy megmutatja értékeit, őrzi hagyományait, szeretettel látja vendégeit.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Így fogalmazott Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a négynapos 17. Balatoni hal- és borünnepen pénteken.

Az ünnep apropóján Csopak, Paloznak és Tihany gazdag kísérőprogramokkal rukkolt ki. Böőr László szőlészborász pincemesternek díszoklevelet adtak át, majd Balatonfüred bora címet adományoztak a Szabó és Fia Borpincének.

Kontrát Károly a szeretetre, hitre hívta fel a figyelmet, majd kiemelte: a szerencse fiai vagyunk, hogy egy ilyen gyönyörű országban élhetünk, ahol ennyire csodálatos települések vannak, mint Füred, Csopak, Paloznak és Tihany.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszédében az összefogásra, a közös értékekre helyezte a hangsúlyt. Emlékezett a kezdetekre, amikor Csopakon több ezer látogató előtt Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg az első ünnepet Kristóf Attila, a Magyar Nemzet azóta elhunyt újságírója ötletére. A polgármester méltatta a Balatont, a tó kiemelkedő értékeit, a halat, a kitűnő bort. Utóbbiról megjegyezte, a Balatonfüred–csopaki borvidék az ország egyik legjobb adottságú borvidéke.

– Tudjunk örülni annak, hogy vagyunk, tudjunk örülni az életnek, mert az ember esendő. Jó volna, ha mi, különböző emberek össze tudnánk forrni, ha valóban közösséget tudnánk alkotni – vélekedett Korzenszky Richárd emeritus perjel, majd ünnepi áldást mondott.

A köszöntők után Fafka Júlia, a Fölszállott a páva tehetségkutató népdalénekese lépett fel.

A bor- és halünnepen kitűnő programok közül lehet választani, a Tagore sétányon kínálják a finom nedűket, a balatoni és tiszafüredi halat, a hangulatról a balatonfüredi fúvósok gondoskodnak, majd népdalénekesek lépnek fel a Fölszállott a páva gálaműsorán.

Szombaton gyermekhorgászversenyre hívják a legkisebbeket, a Jókai Emlékházban sétán idézik fel az író korát. A zenei csemegéről a Kifli Zenekar, a Zűrös Banda és Pribojszki Mátyás, az európai hírű szájharmonikás gondoskodik, a gasztronómiáról Havas Dóra gasztrobloggerrel Dúzsi Tamás és Figula János borász beszélget. A zsinagógában rabbi sétán várják az érdeklődőket.

Vasárnap a reformkort idézik meg a Vaszary Galériánál, a gyerekeket játékkal, a felnőtteket, a Piros templomban a Szent Efrém Férfikar előadásával várják, a Tagore sétánynál a Cimbaliband Folk Quartet és a Hot Jazz Band ígér zenei csemegét.

Hétfőn néptáncosok táncolják ki a májusfát a Vaszary kertben, a parton a Cimbora együttes koncertjével és Bognár Szilvia Sextettjével köszöntik a pünkösdöt, amelyre a zárókoronát a Füred Dixie­land Band teszi majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában