fesztivál füreden

2019.06.15. 07:00

Fókuszban a bor, a jazz és a könyvek

A város mindig is büszke volt irodalmi hagyományaira és arra, hogy ezek mentén mindig újabb és újabb kezdeményezések születtek, mondta Molnár Judit, a Balatonfüred Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke a háromnapos Könyv-, jazz-, borfesztivál pénteki megnyitóján a Vaszary-villa kertjében.

Kovács Erika

– Balatonfüred az egyik legfontosabb helyszíne a Jókai-kultusz ápolásának, de van itt fája Salvatore Quasimodo olasz költőnek, akihez kapcsolódóan minden év szeptemberében nemzetközi költőversenyt szervezünk – említett példákat a város pezsgő kulturális életéből Molnár Judit.

A képviselő szólt Hamvas Béla íróról, akinek szellemét minden évben megidézi a nevét viselő asztaltársaság, és a város ad otthont Közép-Kelet-Európa első fordítóházának, ahol a világ számos nyelvére fordítják a magyar szerzőket. A magyar nyelv napját is többnapos rendezvénnyel ünneplik, és évek óta megszervezik a Könyv-, bor-, jazzfesztivált.

– Büszkék vagyunk arra, hogy olyan szerzők fogadták el meghívásunkat, mint a Kossuth-díjas Végel László, a József Attila-díjas Tompa Andrea és Szilasi László. Bemutatjuk a Csíksomlyói passióról készült albumot és a Balatonfüred Városért Közalapítvány legújabb műfordításkötetét is – sorolta a kínálatot Molnár Judit.

Köszöntője után Végel László Kossuth-díjas író és Ladányi István egyetemi docens a Temetetlen múltunk című regény bemutatásával nyitotta meg a fesztiváli programok sorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában