Arannyal minősültek

2019.06.24. 11:11

Ifjúsági minősítő hangversenyt tartottak Csetényben

Immár tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Vámbéry Ármin Általános Iskola az Éneklő ifjúság minősítő hangversenyt, kezdettől Mavizer Erzsébet helyi pedagógus szakmai irányításával.

Müller Anikó Hanga

A házigazda csetényi dalosok, jobbra Mavizer Erzsébet

Galambos Szilvia igazgatónő köszöntötte dalosokat, majd visszatekintett a mozgalom kezdetére, elemezve jellemzőit az 1920-as évektől kezdődően. Kodály Zoltánt idézte: „Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.”

Öt iskola 135 dalosa vett részt a minősítő találkozón

A bakonybéli általános iskola, a csetényi Zengő Varázs gyermekkar, a Csernyei Csalogányok, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola Gregorián Kamarakórusa és Padányi Scola Vegyeskara, a dudari gyermekkar százharmincöt dalosa vett részt a koncerten. Kórusvezetők: Nagyné Nyári Ágnes Bakonybél, Mavizer Erzsébet Csetény, Bartha Melinda Bakonycsernye, Hutvágner Erika és Zsilinszky Cecília Padányi, Stanka Erika Dudar.

A Padányi iskola dalosai először vettek részt a csetényi dalos találkozón

Kerekesné Pytel Anna karnagy, a KÓTA Ifjúsági Bizottsága tagja elmondta, a kóruséneklést visszavetette a lecsökkentett énekóra szám és az, hogy nem kötelező szakkör az iskolákban az énekkar. Véleménye szerint az éneklés nemzeti érték Kodály országában. Kiemelte, a kis bakonyi iskolában példaértékű műhelymunka folyik és elismeréssel szólt Mavizer Erzsébet missziós munkájáról.

A házigazda csetényi dalosok, jobbra Mavizer Erzsébet

A zsűri – melyben Kerekesné mellett részt vett Petheő Balázsné karnagy, ének-zene szaktanácsadó – értékelése szerint a kórusok óriásit fejlődtek az évek során, eljutva a műfaji sokszínűséghez, a többszólamú művek megszólaltatásához. A dalos találkozón a Scola Vegyeskar arany diploma, a többi kórus arany minősítést kapott, a jutalmakat a Magyar Kodály Társaság nevében Nagyné Nyári Ágnes elnökségi tag adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában