Óegyiptomi koporsó

2019.06.26. 11:00

Igazi kuriózum a pápai Pannonia Reformata Múzeumban

Világviszonylatban is kuriózumnak számít az óegyiptomi koporsó és múmia, mely a Pannonia Reformata Múzeum gyűjteményének egyik ékessége.

Polgár Bettina

A szarkofág az Újbirodalom végén készülhetett

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Pannonia Reformata Múzeum egyiptomi tárlatának fő látnivalója a több mint 3000 éves óegyiptomi koporsó és a benne fekvő, több száz évvel később készült múmia.

A festett óegyiptomi koporsó és a múmia, amelyet Markstein Károly kairói nagykereskedő ajándékozott egykori iskolájának, szinte egyetlen darabja a régiségtárnak, amely átvészelte a II. világháborút és az azt követő nehéz évek viszontagságait. Hori koporsója és a benne fekvő múmia, „folyó 1884-ik évben Akhmim-ban eszközölt ásatásokból került napfényre”, és a kairói osztrák–magyar konzulátuson keresztül 1884 augusztusában érkezett meg Pápára.

A szarkofág az Újbirodalom végén készülhetett
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hori, a koporsó egykori készíttetője és tulajdonosa, Ízisz és Horsziésze papja volt Akhmim templomában. A koporsón található ábrázolások elemzése szerint a szarkofág a XX. dinasztia idején, az Újbirodalom végén (Kr. e. 1186– 1070) készülhetett, tehát Hori ebben a mintegy száz évet felölelő időszakban élt és szolgált Akhmimban.

Ahogy azonban a későbbi vizsgálatok kiderítették, a koporsóban nem Hori múmiája nyugszik. Az aranyozott maszk és a gondosan felrakott vászonbandázs egy, a XXII– XXX. dinasztiák korából (Kr. e. 945–342) származó, középkorú férfi tetemét rejti.

Felmerül a kérdés, hogy a későbbi múmiát vajon az ókor folyamán helyezték-e a koporsóba vagy a 19. század végén. A tudományos kutatás rengeteg kérdésre választ adott, azonban Hori titkai között van még kifürkésznivaló.

A műtárgyhoz a Szépművészeti Múzeumtól további ókori leleteket kölcsönzött a múzeum, amiket szintén megnézhetnek a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában