fejlődő kiállítóhely

2019.07.03. 20:47

Dombormű őrzi a múzeumalapító emlékét Ajkán

A Ruzsinszky István, az Ajkai Bányák főmérnöke, a Bányászati Múzeum alapítója tiszteletére állított domborművet leplezték le a Bányászati Múzeum előterében június 30-án.

Tisler Anna

A múzeumot azóta is sokan látogatják, a kiállítóhely fejlődik és őrzi Ajka múltjának egy részét Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

Ünnepi beszédében Gazdag György bányamérnök, aki több mint tíz évet dolgozott Ruzsinszky Istvánnal, elmondta, egykori munkatársa a hitvallását két szóban fogalmazta meg: selmeci örökség. Ebben benne van az utolsó csepp vérig tartó hazaszeretet, az önzetlen bajtársiasság, a közös cél, közös munka, a jelenben cselekvés a jövőért.

A múzeumot azóta is sokan látogatják, a kiállítóhely fejlődik és őrzi Ajka múltjának egy részét Fotó: Györkös József

A múzeum alapítása is a jövőért cselekvés jegyében történt. Ruzsinszky István 1957-ben a Közép-dunántúli Szénbányászati Tröszt igazgatósága megbízásából került az Ajkai Bányákhoz főmérnökként. Amikor az Ármin függőakna 55 év után, 1959-ben befejezte tevékenységét, hasznosítási tervet kellett készíteni, ami lehetett volna a teljes felszámolás, vagy a nehezebb, de szebb dolog: múzeum létesítése.

Ruzsinszky meggyőzte a vezetést, hogy támogassák az ipari értékek megőrzését, valamint a bányaszerencsétlenség 55 áldozatának emlékét is meg lehet így őrizni. A soproni bányák igazgatója, Faller Jenő Ajkára látogatott és biztosította támogatásáról az ittenieket. Az 1963-as és 1964-es év a rendbetétellel telt, majd az 1966. augusztus 6-án tartott megnyitón Faller Jenő mondta az ünnepi beszédet.

A múzeumot azóta is sokan látogatják, a kiállítóhely fejlődik és őrzi Ajka múltjának egy részét.

A domborművet Ruzsinszky István leánya, Pollóné Ruzsinszky Judit leplezte le, aki köszönetet mondott azért, hogy halála után több mint 30 évvel is emlékeznek az édesapjára.

A bányász hagyományőrzőket a Csingervölgyért Egyesület tagjai látták vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában