gasztronómia és kultúra

2019.07.24. 11:00

Hungarikum esték Balatonalmádiban: fókuszban a hazai értékek

A magyar gasztronómia és kulturális színtér számos kincsével találkozhatnak a látogatók a kedden megnyitott Hungarikum esték rendezvénysorozaton.

Marton Attila

A program tíz éven át Hungarikum fesztivál néven működött, az idei évtől családiasabb, kötetlenebb rendezvénnyé alakítja a rendezvénysorozatot a szervező Balatonalmádi Turisztikai Egyesület. A Hungarikum esték névre keresztelt nyolcnapos programsorozat tematikája ezúttal is a hazai értékek köré szerveződik, legyen szó gasztronómiai, vagy kulturális hungarikumokról, mondta el Kulcsár Rita, az egyesület elnöke. Hozzátette, a színpadi programok, valamint az étel és italkínálat igazodik a rendezvény jellegéhez, amelynek helyszíne ezúttal is a Wesselényi strand főbejárata előtti tér.

A jelenleg nyilvántartott 70 hungarikum közül többel – például fröccs, szikvíz, bor, pálinka, kürtős kalács – találkozhatnak a látogatók a nyolcnapos a rendezvénysorozat gasztronómiai kiállítóinál, míg a színpadi műsorok között a magyar operett, a táncházmódszer, a néptánc és a cigányzene képviseli a kiemelt hazai értékeket.

Papp Tamás, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlése Értéktár bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, a ma létező hazai tradíciók és értékek többségét elődeinktől kaptuk, és az a feladatunk, hogy továbbadjuk a jövő generációjának. A Veszprém megyei értéktár bizottság munkájáról szólva kiemelte, 2013-as megalakulása óta csaknem 80 térségi értéket nevesítettek, amelyek közül az Ajka Kristály, a badacsonyi kéknyelű, és a Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizek bekerültek a nemzeti értéktárba. Megjegyezte, Veszprém megye egy hungarikummal, a herendi porcelánnal büszkélkedhet, és reményét fejezte ki, hogy a balatoni halászlé és a balatonfüredi Anna-bál értékeivel bővül a hungarikumtár.

Kézművesek portékái is kaphatók a nyolcnapos balatonalmádi programsorozat idején Fotó: Nagy Lajos

A rendezvénysorozat újdonsága, hogy a tér közepén felállítottak egy kisszínpadot, ahol szerdán és csütörtökön duó formációk lépnek fel. Pénteken Almácska fesztivál néven családi és gyermekprogramokat szerveznek, vasárnap gasztrónap várja az érdeklődőket.

A nyitónapon a Teatrum TrappTop gólyalábasok interaktív műsora, majd operetténekesek, népi zenekar fellépése és utcabál szórakoztatta a látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában