a magyarság öröksége

2019.07.01. 16:00

Jubileumot ünnepelt a litéri Zöldág Egyesület

Hatvan éves jubileumát ünnepelte meg a közelmúltban a Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes a településen.

Horváth Virág

A Zöldág társulat táncosai fergeteges hangulatot varázsoltak a Közparkba

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az eseményen együtt ünnepeltek a litéri egyesület tagjai, jelenlegi és volt táncosaink, valamint Erdélyből, Kárpát-aljáról és a Felvidékről érkező néptáncosokkal. – Generációk nőttek fel közösségünkben, megismerve a néptánc, a népi kultúra szépségét. Mára már az óvodásoktól a nagyszülőkig, négy korosztályban családok, barátok együtt, több mint száz fővel, szeretetben élik és művelik hagyományainkat, sajátítják el a Kárpát-medencei magyarság örökségét – mondta el Csiszárné Baranyai Anita, a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület elnöke.

A Zöldág társulat táncosai fergeteges hangulatot varázsoltak a Közparkba
Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Két féle ember létezik, az egyik, aki már gyerekként eldönti, hogy mi akar lenni felnőttként, mi lesz az ő hivatása. És van az, aki csak később érik meg, és dönti el, hogy mi legyen. 60 évvel ezelőtt Litérre jött egy huszonhárom éves törékeny, ifjú tanítónő, aki már gyerekfejjel bizonyosan tudta, az ő feladata az, hogy tanítson, a számára oly’ kedves népdalok és néptánc révén megmutassa a gyerekeknek az élet szépségét, megismertesse történelmi múltunkat. Ha most körbe nézek, tiszta szívvel és erős hittel kijelentem, hogy ez a fiatal tanítónő, Ertl Pálné Kuti Marika történelmet írt, felíratta és bevésette Litér és egyben a Zöldág nevét nemcsak Magyarország, hanem az egész Kárpát medence térképére, és örökre beíratta valamennyi zöldágas szívébe a nevét – mondta el köszöntőjében Szedlák Attila polgármester.

Szedlák Attila, a település polgármestere köszöntötte a jubileumi ünnepnapon a litéri közönséget
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Litéren a Közparkban a szabadtéri színpadon a Zöldág társulat tánccsoportjai és a határon túli táncosok csodás táncelőadásokkal emlékeztek meg a jubileumi születésnapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában