Gépek talált tárgyakból

2019.07.11. 14:00

Szalay Péter különleges alkotásait láthatjuk a Várgalériában

Szalay Péter képzőművész A felszínen című kiállítása nyílt meg a napokban a Dubniczay-palota – Várgalériában.

Juhász-Léhi István

Szalay Péter szobrászművész a megnyitó közönségének bemutatta műveit

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Senkit ne tévesszen meg, hogy 2017-ben volt egy hasonló, A felszínen című kiállítása Szalay Péternek. Ez egy egészen más kiállítás – fogalmazott a megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, aki beszélt arról is, hogy nemrégiben kezdődött meg a képzőművészeti nagyhét Veszprémben, ez a kiállítás is ennek egyik állomása.

A tárlatot Uglár Csaba Munkácsy-díjas képzőművész nyitotta meg, aki elárulta az érdeklődőknek, miért őt kérték fel arra, hogy beszéljen a megnyitón. Kiderült: néhány éve elhatározták, hogy közösen létrehoznak egy kiállítást, amelynek apropóját az adta, hogy heti rendszerességgel találkoztak és egymás művészetéről beszélgettek. Ez Uglár szerint azért fontos, mert köztük a művészettel kapcsolatos vita „forrongó és húsba vágó” volt. Azokat az alapvetéseket járták körül és próbálták megfogalmazni, melyekből az elmúlt években Szalay Péter munkái kifejlődtek és most a kiállításon láthatók.

Szalay Péter szobrászművész a megnyitó közönségének bemutatta műveit
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szalay Péter – aki Pécsett végezte tanulmányait, majd Budapestre került, ahol jelenleg is dolgozik – nem mellékesen változatos médiumokkal dolgozik, mint az objekt, installáció, lightbox, performansz, videó – olvasható az Acb Galéria oldalán: „Művei gyakran működő gépek, melyeket egyszerű anyagokból és talált tárgyakból vagy azok elemeiből hoz létre. Művészetében szerencsésen ötvözi a kelet-európai konceptuális és neokonceptuális művészetből ismert barkács-esztétikát a technika legújabb vívmányaival.” A kiállítás szeptember 15-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában