Szívből jövő alkotások

2019.08.29. 11:00

Báj, erő és eredetiség sugárzik Szalay Beáta képeiből

A Tájházban nyílt meg a hétvégén Szalay Beáta festő kiállítása. A kiállító alkotót barátnője, Kovács Etelka Valéria mutatta be az érdeklődőknek.

Tóth B. Zsuzsa

Szalay Beáta Magdolna festő kiállítása nyílt meg a balatonedericsi Tájházban

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint elmondta, Földünkön vannak nem megmagyarázható jelenségek, amelyeket nem kell, nem is szabad megmagyaráznunk. Mihelyt számot akarunk adni róluk, eltűnik nyilvánvaló létük. Ilyen jelenség a festészet is. Néha jobban értjük a képeket, mint önmagunkat, mert saját lényünk titkait világosítják meg.

– Amikor jelen tárlatunkban gyönyörködünk, és be akarunk számolni róla, most érezzük igazán, milyen titok ez a szívművészet. Beáta Istentől kapott belső tehetségéről és külső lehetőségeiről beszélhetünk. Ez az, amit talán még a művész sem ért: hogyan és miért kapta késztetését és inspiráló környezetét. Csak hitével érzi ezen ingyen ajándék kegyelmét. Beáta tíz éve kezdett festeni, azóta is folyamatosan képzi magát. Hobbiból, munkája mellett kelnek életre az ismert tájakról, tárgyakról készült olajfestményei. Ecsetvonásaiban, alkotásaiban a táj és a virágok szépségét létét, életét próbálja megmutatni, pillanatokat megörökíteni. Vas megye egy fürdőfalucskájában, Mesteriben él, de Veszprém megyéből származik, innen, a Balaton vidékéről. Mindkét megyében több kiállítása volt már, a közönség örömére. Szeretem ezeket a beszélő Szalay Beáta-képeket, A tavaszi virágsorozat láttán szinte érzem az illatot, szemem előtt lebeg az aranyeső, a színes kert látványa. Szinte táncol előttem a pipacs. Képeiből micsoda báj, erő és eredetiség sugárzik! Mennyi elsajátított technika és mégis mennyi önmagából merítő önállóság! A csendéletek emlékekről, érzésekről, gondolatokról mesélnek, cseppnyi fájdalomról, de nagy életvidámságról is – mondta Kovács Etelka Valéria.

Szalay Beáta Magdolna festő kiállítása nyílt meg a balatonedericsi Tájházban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hozzátette, hogy beszélnek Bea képeinek színei, Az egyhangú világban ábrázolt tájakból előbújnak a színek, ott vannak az őszben, az átláthatatlan télidőben, mindenhol. Bea szinte elénk varázsolja a színeket, ő a látható színek édesanyja.

A megnyitón közreműködött Tóth Kiara énekkel. A tárlat szeptember nyolcadikáig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában