kiállítás csopakon

2019.08.02. 11:00

Sejtelmes történetek elevenednek meg Lovász Erzsébet művein

Biblia picta – Személyes variációk 2. címmel nyílt meg Lovász Erzsébet kiállítása a csopaki Zámbó Műterem és Galériában. A tárlatot Zámbó Attila galériatulajdonos nyitotta meg.

Szendi Péter

Lovász Erzsébet Személyes variációk 2. című kiállítása nyílt meg a Zámbó Műterem és Galériában. A tárlatot Zámbó Attila galériatulajdonos nyitotta meg Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

A művésznő a képző- és iparművészeti középiskolai tanulmányok után a Képzőművészeti Főiskolán mélyítette el szakmai ismereteit. Mestere Sváby Lajos volt. Ezután tagja lett a legnevesebb hazai képzőművészeti egyesületeknek, amelyek díjakkal és ösztön- díjjal jutalmazták a munkásságát. Közben több kiállításon ismerhette meg a közönség Lovász Erzsébet rajzait és festményeit.

Lovász Erzsébet Személyes variációk 2. című kiállítása nyílt meg a Zámbó Műterem és Galériában. A tárlatot Zámbó Attila galériatulajdonos nyitotta meg Fotó: Szendi Péter

A csopaki kiállításon tizenöt olajfestményt és kilenc vegyes technikával készült alkotást tekinthettek meg a látogatók. A tárlaton a következő képcímekkel találkozhatunk: Juhok és pásztorok, Halász, Szent Sebestyén, Napút-pásztor, Hírnök, Könnyek, Imádkozó pásztor, Álom-pásztor, Virrasztók. A képekre a festőiséggel átitatott rajzosság jellemző. Kócos, izgatott és energikus vonalak, máshol lágy és pontos rajzú megfogalmazás építi fel a festményt. Több képnél a visszafogott, de határozott színvilág az uralkodó. Kerüli a hivalkodó színeket. Amiket használ, azt jól párosítja az ábrázolt jelenethez. Azonban itt-ott felkiált egy sárga felület, amitől még dinamikusabb lesz a mű.

A festményein addig a határig viszi az ábrázolást, ahol az alakok, formák még felismerhetők. Így képeiből kiolvasható, vagy legalább sejthető a történet vagy történés. Azonban ezek mintha nyitva lennének, nem befejezettek. Talán azért, hogy a szemlélő folytathassa képzeletében a képet, hogy lelke együtt mozduljon az „őstörténet” befejezésére. A festőnő nem szépíti a dolgokat, úgy láttatja, ahogy ő látja. Nem édeskés megfogalmazású vallásos képeket fest, hanem őszinte érzelemmel megszenvedett világképeket.

Lovász Erzsébet változatai a bibliai történeteket nem csupán a képi nyelvre fordítja át, hanem a személyes átéléseit párosítja azzal a képpel, ami a Bibliából kiolvasható. A célja nem a vallásból ismert történetek megfestése, hanem az átélt érzéseinek megjelenítése, továbbadása. Az elkészült alkotások így nem egy ókori jelenetet ábrázolnak, hanem az Isten felé forduló ember alázatának és odaadásának örökérvényűségét. A kiállítás augusztus 15-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában