Erősödik a kritikai hang

2019.09.16. 20:00

Bemutatták a Séd folyóirat legújabb számát Veszprémben

A lapszám már augusztusban elkészült, de a bemutatóra egy hónapot vártak a szerkesztők. A lapszámot Rostetter Szilveszter, Balázsik Tamás, Gopcsa Katalin, Géczi János és Perlaki Klaudia mutatta be az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Géczi János, az idei Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjasa, a lapszám szerkesztője a bemutatón elmondta, a Séd zenei kritikai rovata egyre erősödik, így egyértelmű, hogy a nyári fesztiválidőszakot követően a friss Séd lapszám erős vázát adják a koncertekről szóló kritikák.

A legújabb Séd számot a szerzők és szerkesztők mutatták be az érdeklődőknek
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A lapszám kiemelten figyelt a VeszprémFest-re, és habár kisebb mértékben, de értékes kritikák születtek a Nyári Orgonavarázsról, az Utcazene fesztiválról és A Tánc fesztiváljáról is. Az új lapszámban ismét megtalálhatjuk Csuhai István újabb veszprémi köztéri szobráról, a három gráciáról írt elemzését, de szerencsére felrázta a veszprémi közönséget Tót Endre kiállítása és Szalay Péter kiállítása is, melyekről szintén olvashatunk a Sédben.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Géczi János kiemelte Balázsik Tamás hiánypótló munkáját, amely A kertész, a fűtő és a mosónő házacskája címet viseli. A szöveg a Séd partjának közelében, a Fenyves utca 19. szám alatt álló különös jelentőségű épületről szól, melyet a Veszprémi Értéktár Bizottság beemelt a védendő építészeti értékek sorába.

A kulturális rendezvényszervezők és szakemberek fejében már régóta megfogalmazódott probléma a Séd bemutatóján Schreiber Márta jegyzete okán ismét felmerült. Az írásában az Ünnepi Könyvhétről, annak programjairól, szervezési hibáiról ír, és ismét felveti a problémát, miszerint hogyan lehetne nagyobb közönséget szervezni, a fiatalokat a kulturális eseményekre becsábítani?

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Séd folyóirat többek között a vitának és reakcióknak is szívesen ad teret, így a szerkesztők abban bíznak, hogy talán ennek köszönhetően elindulhat egy olyan diskurzus, amely segítheti ennek a kérdéskörnek a feltérképezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában