mesélő épületek

2019.09.14. 11:30

Hogyan élhettek a balatonfüredi villákban?

Hozzátartoznak Balatonfüred eleganciájához az ikonikus villák, amelyeket egy szervezett, pénteki sétán megtekinthettek az érdeklődők Fülöp Júlia idegenvezető, valamint a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezésében.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A leghíresebb füredi villákat, egykori, illetve mai lakóikat ismerhették meg a résztvevők az idegenvezető jóvoltából a tematikus városnéző sétán, amelyen a jól ismert épületeken kívül felkeresték azokat is, amelyekről csak keveset lehet tudni.

A legtöbben az iránt érdeklődtek, vajon hogyan élhettek ezekben a csodás épületekben, e falak között, amelyek a történelemről sokat tudnának mesélni.

A séta résztvevői elsőként láthatták Balatonfüred kulturális ékkövét, a Vaszary-villát, ahol Vaszary Kolos esztergomi érseki címéről lemondva, haláláig, 1915-ig élt Balatonfüreden. A villa különlegessége a torony, amely az első volt a fürdőtelepen, később több házat átépítettek ennek alapján. Eredeti tárgy nem maradt meg az épületben, és korábban, a kertben lévő Horthy Miklós-szobor eltűnt.

Összeforrt Balatonfüred nevével az 1870-ben épült Jókai-villa, amely ma emlékház, és belépve életre kel a történelem. Kiderült, a fürdőszoba hiányzik, mert a ház lakói a fürdőházban fürödtek. A konyhát különálló épületbe tették, mert az író felesége, Laborfalvi Róza rendszeresen főzött, köztük a Jókai-bablevest is. A híres író villája, szakítva a korabeli svájci, német nyaralók stílusával, eklektikus vonalat követ. A villában sok eredeti tárgyat is meg lehetett nézni, egy részük a Petőfi Irodalmi Múzeumból került ide.

A sétán látni lehetett a lenyűgöző, 1860-ban épült Blaha-villát, amit Jókai Mór nagynénje, a gazdag özvegy Szűcs Lajosné épített, aki egyből két parcellát is megvásárolt, hogy élvezhesse a balatoni kilátást. Az épület szinte eredeti állapotában maradt fent, leghíresebb lakója Blaha Lujza színésznő volt, akinek ez lett a legkedvesebb fészke. Sok érdekesség mellett meg lehetett nézni a művésznő hálószobáját is. Kiderült, Splényi Ödön, a művész harmadik férje gyakran az Anna-bált rendezte.

A sétán meg lehetett tekinteni még az Astoria Villát (egykori Dőry-villa, majd Sacher panzió), a Weisz Elek-villát, amely az első magánvilla Füreden, és egyediségét a különleges fák is adják a kertben. Lenyűgöző látványt keltett a több mint százéves Lipták-villa, amely egykor irodalmi, kulturális szalonként működött, ma fordítóház.

Különleges látványt nyújtott az óolasz stílusú, korhűen felújított villa, a 120 éves Rózsi-lak, amely máig az építtető Tornai család leszármazottaié. A villa mai szobrászművész birtokosa fogadta a vendégeket.

Balatonfüred villái közül sok érdekességet tartogatott a Gyivis Ház és a „Titkos” Villa, avagy új nevén Gyetvai-villa, ahol a tulajdonosok a vendégeket a a Balatonfüred-csopaki borvidékről való 2017-es merlot-val és friss murcival, sajttal, almával kínálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában