dokumentarista emlékkönyv

2019.09.25. 07:00

Könyv jelent meg a tűzzománc pápai mesteréről

Szabó László János képzőművész alkotói életművét rendszerező, bemutató kötet jelent meg özvegye szerkesztésében, a városi könyvtár gondozásában.

Laskovics Márió

Szabó László Jánosné (balra) néhai férjéről írt, Emlékkönyv Szabó László János képzőművész munkásságáról című kötetét Ürmös Péter grafikus ismertette. Jobbra Hermann István könyvtárigazgató

Szabó László Jánosné néhai férjéről írt, Emlékkönyv Szabó László János képzőművész munkásságáról című kötetét mutatták be múlt pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban, a 2006-ban elhunyt művész ikonikus festményeiből és tűzzománcaiból összeállított kamaratárlattól körülölelve. A közönséget Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki személyesen ismerte Szabó László Jánost, korábban egy utcában laktak. Gratulált az özvegynek a hagyaték gondozásához, az összefoglaló könyvet példaértékűnek nevezte, mert rendszerezi és megőrizhetővé teszi a képzőművész pápai jelenlétét, munkásságát.

– Aki ilyen életművet hagyott ránk, és tett a köz számára hozzáférhetővé – hiszen ma is több helyütt megtekinthetők alkotásai a városban –, az megérdemli a közmegbecsülést – tette hozzá a városvezető.

Áldozó Tamás polgármester gratulált Szabó László Jánosnénak a hagyaték gondozásához, az összefoglaló könyvet példaértékűnek nevezte. Jobbra Ürmös Péter grafikus

Hermann István könyvtárigazgató elmondta, a könyvtár nyomdájában létrehozott kötetet az özvegy szerkesztette és adta ki, az önkormányzat anyagi támogatásával, 300 példányban. A tipográfia Balogh Emese, a képszerkesztés és a borító Nagy Zoltán munkája. Az előszót Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Szabóék korábbi szomszédja írta.

Szabó László Jánosné (balra) néhai férjéről írt, Emlékkönyv Szabó László János képzőművész munkásságáról című kötetét Ürmös Péter grafikus ismertette. Jobbra Hermann István könyvtárigazgató

A kiadványt, illetve Szabó László János életművét egykori jó barátja, Ürmös Péter grafikus ismertette. Mint mondta, a dokumentarista emlékkönyv egyben szép kivitelezésű képzőművészeti album, többnyire színes reprodukciókkal. A kiállításokhoz kapcsolódó dokumentumok – kiállítási meghívók, újságcikkek, fotók, megnyitó szövegek – hűen tükrözik az adott kor művészeti struktúráját, megannyi információt tartalmazva.

A könyvbemutatóra megtelt a könyvtár előadóterme. A képe előterében Balogh Emese tipográfus és Nagy Zoltán képszerkesztő

Szabó László János 1941-ben Pestszenterzsébeten született. Kisgyermekkorától Pápán élt, járt iskolába. Tanára, Bíró Károly korán felfigyelt rajztudására. Rövid ideig Hénel Gusztávtól és A. Tóth Sándortól is tanult. Akvarellel, olajjal és temperával dolgozott. Németországban aranyművességet tanult, ott ismerkedett meg a tűzzománc technikával, amit az Elekthermax gyárban folytatott. A Kilián lakásszövetkezet és a művelődési ház közös tűzzománc szakkörét vezette hat évig.

Horváth Emília, Szabó László Jánosné és Ürmös Péter a könyvbemutatón, Szabó László János képzőművész alkotásai előtt

1974-től városi és megyei kiállításokon egyaránt részt vett, többek között Borsos Miklóssal, Heitler Lászlóval, Kiss Lászlóval, A. Tóth Sándorral közösen állított ki, számos oklevelet és dicsérő szót kapott. 1964-ben házasodott össze Soós Edittel, aki hű társaként 42 évig kísérhette figyelemmel művészetét.

Szabó László János képzőművész portréja, ami az életművéről megjelent kötet borítóján is szerepel

Szabó László Jánosné felidézte, férje kívánsága volt, hogy a városnak adományozzák alkotásait. Végigkísérte férje alkotásait, együtt jártak kiállításokra, illetve árulni saját készítésű dísztárgyaikat.

Szabó László János olajfestményei és grafikái Huszár közösségi házban, tűzzománcai a színházépületben láthatóak. Egy keveset megtartott magának, ezek voltak kiállítva a megnyitón, amin Horváth Emília gitárral, énekkel működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában