számítanak az önkéntes kutatókra

2019.09.13. 20:00

Megelőzné a műkincstolvajokat a Laczkó Dezső Múzeum

A Laczkó Dezső Múzeum egyik új irányvonala a múzeumi közösségi szerepvállalás felkarolása, fejlesztése. Ennek jelentőségéről, gyakorlati megvalósításáról kérdeztük dr. Péterváry Tamást, a múzeum közösségi tájkutatással foglalkozó régészét.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A közösségi tájkutatás a táj kulturális elemeinek a szakemberek és az önkéntes kutatók együttműködésén alapuló azonosítását, kiértékelését és megóvását jelenti.

- Az „Utak mentén” elnevezésű program keretében a múzeummal együttműködési szerződésben álló önkéntes fémkeresős kutatókkal vizsgáljuk át a műkincstolvajok által veszélyeztetett lelőhelyeket. A múzeumbarát fémkeresősökön kívül idővel más segítők is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ők a kutatások gyakorlati lebonyolításában vagy a lelőhelyek térképeken, légi fotókon és műholdas képeken való azonosításában, értelmezésében segítik a munkát. Egy-egy ismert vagy új lelőhely kutatásakor a találási hely szinte méteres pontosságú rögzítése mellett összegyűjtjük a leleteket. Ezeket a méltó őrhelyükön, a múzeumban tároljuk, restauráljuk, feldolgozzuk. A leletanyag szóródása alapján értelmezni tudjuk egy adott település kiterjedését, illetve a településen zajló tevékenységek jellegét, időbeli változásait. A küldetésünk fontos része tehát, hogy a közös múltunk kincsei és a bennük lévő sok történelmi információ ne vesszen el titkolt magánygyűjteményekben, vagy tűnjön el a nemzetközi műkincs-kereskedelem sötét piacterén – mondta el Péterváry Tamás.

Péterváry Tamás az „Utak mentén” programmal erősíteni akarja a lakosság és a múzeum közös munkáját Fotó: Balogh Ákos/Napló

A múzeum munkatársa elmondta, bár „fémkeresősök” időnként korábban is dolgozhattak a múzeum régészeti feltárásain, a célirányos, rendszeres fémkeresős lelőhely-felderítések nagyjából két éve indultak. Eddig számos lelőhelyet kutattak már, Nagyvázsony határában például egy jelentős római települést azonosítottak, ahol egy IV. századi sírkápolna megmaradt alsó szintjének feltárásába is belekezdtek.

- Takácsiban is előkerült középső bronzkori kincslelet, amelyről hamarosan kiállítás is nyílik a múzeumban. A legnagyobb eredményünk mindamellett, hogy egyre több, korábban a törvény keretein kívül működő fémkeresős talál meg minket, hogy a múzeumi program keretében, a törvényi keretek tiszteletben tartásával folytathassa munkáját. A kialakuló bizalom eredményeként számos értékes adománnyal és felbecsülhetetlen információval gazdagodik a múzeum – tette hozzá a régész.

Az „Utak mentén” programba a múzeum mindenkit vár, akit vonz a régészet, a találás öröme. Péterváry Tamás hozzátette, a programmal egy időben egyre több információval rendelkeznek a megye területén zajló fosztogatásokról és illegális fémkeresősökről. Elmondta, fel fognak lépni azokkal szemben, akik a múzeum baráti közeledését elutasítva nem hajlandók törvényes keretek között dolgozni a lelőhelyeken.

- Veszprém 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet fogja viselni. A Laczkó Dezső Múzeum kötelességének érzi, hogy a maga eszközeivel biztosítsa a Veszprém 2023 helyi, hazai és nemzetközi sikerét. A múzeum ezért kidolgozott egy 2023-ig tartó kutatási tervet, ami Veszprém és környezetének közösségi alapú kutatási programja. Ebben fontos szerepe lesz az „Utak mentén” programban tevékenykedő önkéntes kutatóinknak is, hiszen az LDM 2023 elnevezésű program alapvetően a megmaradás programja. Hisszük, hogy a saját környezetünk kulturális gazdagságának közös felismerése és befogadása egy egészségesebb értékrendű lakosság kialakulásához vezet. Szerintünk a 2023-as évnek, illetve az arra való felkészülésnek a saját minőségünkben való fejlődés a lényege. Ebben a Laczkó Dezső Múzeum, illetve a múzeum égisze alatt működő „Utak mentén” program a város komoly partnere tud és kíván lenni – tette hozzá Péterváry Tamás.

A programhoz a múzeumi titkárságon személyesen vagy a régészeti osztály új, LDM Archaeologia címen futó kétnyelvű Facebook-oldalán keresztül is lehet csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában