elismerés

2019.10.02. 14:00

2019-ben a veszprémi Bakonyi Ház az Év Tájháza

A Magyarországi Tájházak Szövetsége a XVII. Országos szakmai konferenciáján és találkozóján, pénteken került sor az „Év Tájháza” díj átadására, melyet 2019-ben a veszprémi Bakonyi Ház érdemelt ki.

Horváth Virág

Az Élő hagyomány a tájházakban – a helyi folklór megjelenési formái címmel rendezett konferencia tematikájának alapgondolata szerint a hagyományőrzés egy évszázadokon átívelő „idegenvezetés”, amellyel élményként ismerhető meg múltunk, örökségünk.

A szakmai esemény megnyitóján dr. Bereczki Ibolyától, a Tájházszövetség elnökétől vehette át a díjat az 1935-ben alapított veszprémi Bakonyi Ház, amely a Dunántúl első, illetve a magyar nyelvterület második tájháza, a később muzeológiai tudományággá fejlődő „magyar skansen” – gondolat egyik korai példája. Mára tudománytörténeti, múzeumtörténeti és egyben várostörténeti jelentőséggel is bír.

A méltatásban elhangzott, a Bakonyi Ház közadakozásból épült, Veszprém vármegye és Veszprém város közönségén túl 11 ipari vállalat, szervezet, illetve számtalan magánszemély járult hozzá. 1935 augusztusában a Veszprémi Ünnepi Hetek keretében került sor az átadására, ettől kezdve népművészeti – háziipari bemutatóhelyként is működött.

A Bakonyi Ház közvetlen mintája Simon István, Öcs községben álló lakóháza volt. Az 1930-as, 40-es években a Bakonyi Ház a tudományos közvéleményben a „népies szellemben” épített bemutatóhelyekkel szemben a hiteles néprajzi ház egyik mintapéldája lett.

Az elmúlt években a Bakonyi Ház népszerű városi rendezvény helyszínné vált, elsősorban a mobil kemence révén, nagy népszerűségnek örvend a kenyér- és langalló sütés. A hagyományok és népszokások átadása a fiatalabb generációknak, óvodás és iskolás csoportoknak szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások szintén emelik az intézmény kulturális életben betöltött jelentős szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában