Szépen zengett az ének

2019.10.07. 17:32

Bárdos Lajos zenetudós művei is felcsendültek a pápai találkozón

Hazai kórusok, valamint egy olasz férfikar meghívásával szervezett kórustalálkozót Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara a zene világnapját követően.

Laskovics Márió

Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara a református templombeli kórustalálkozón. Középen Fehér Ferenc karnagy

Fotós: Laskovics Márió/Napló

A zene világnapja, illetve Bárdos Lajos születésének 120. évfordulója alkalmából szombaton nemzetközi kórustalálkozót tartottak a református templomban, melyen fellépett Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, a Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyeskar, a Csornai Bárdos Kórus, a Szombathelyi Erkel Kórus, a soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, valamint a bergamói Coro Cai Valle Imagna férfikar. Az olasz kórus pénteken külön koncertet is adott a református ótemplomban.

Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara a református templombeli kórustalálkozón. Középen Fehér Ferenc karnagy Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a házigazda kórus 1995-ben alakult Fehér Ferenc karnagy irányításával. 1999-ben, Bárdos Lajos születésének centenáriuma alkalmából vették fel a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző nevét. Szoros kapcsolatot ápolnak a pedagógus kórusokkal, évente részt vesznek a Pedagóguskórusok országos találkozóján. Külföldön és hazai városokban egyaránt megfordultak. Legutóbb, június közepén Milánó mellett, Bergamóban szerepeltek nagy sikerrel.

Fehér Ferenc karnagy a Naplónak nyilatkozva elmondta, immár tizenöt-húsz éve ismerik egymást a meghívott magyar kórusokkal.

Háttal Róth József karnagy
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Velük szorosabb a kapcsolat, ők szintén meg szoktak hívni minket. A híres, arany minősítésű olasz kórussal két éve Toszkánában ismerkedtünk meg, részvételük adta a rendezvény nemzetközi jellegét. Három éve a színházteremben tartottuk a kórustalálkozót, ezúttal a város legnagyobb helyszínére, a református templomra esett a választásunk. Összesen körülbelül 230 kórustag lépett fel, mindegyik kórus tíz-tizenöt percet, ezen belül egy Bárdos-művet énekelt a zenetudós tiszteletére. A koncert után a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában láttuk vendégül őket zenés vacsorával – számolt be a szervező karnagy.

A kórustalálkozó végén összkarban zengett Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában