A természet közelsége

2019.10.29. 16:00

Kallai Sándor születésnapi kiállítása nyílt meg a Magtárban

Kallai Sándor szemlélődő alkotó. Leggyakrabban a természetet választja szemlélődése tárgyául, mondta Perlaki Claudia a művész-tanár nyolcvanadik születésnapján nyílt kiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

20191025 Veszprém, Dubniczay-palota Magtár A 80 éves Kallai Sándor művész-tanár születésnapi kiállításának megnyitójaPesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tájképeiből láthatunk válogatást a Dubniczay-palota Magtárában, a korai képektől napjainkig. Legkorábbi a 2001-ben készült Nyárfák a szélben című. Van még csoda – ez a címe az egyik legmegkapóbb balatoni hangulatképnek, egy akarattyai élmény megörökítése. A festő olykor kiemel egy-egy alakzatot, máskor egyszerűen csak közelebb húzódik tárgyához. Ilyen a költői hangulatú Balatoni stég, ilyenek utca- és épületrészletei, fogalmazott a megnyitón a polgármesteri hivatal kulturális csoportvezetője.

Kallai Sándornak oklevelet adott át Porga Gyula polgármester Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Kallai Sándor festészete a stílusbeli változatosság ellenére is egységes, jól felismerhető. A stílusok világában kalandozó alkotó ugyanis csak jelmezt ölt, szerepet nem cserél. Nem akar más lenni, mint aki valójában, játszik csupán és teremt, amiben örömét leli. Munkái összhangban állnak személyiségével és életével is. Azzal a szerény, mindig őszinte emberrel és művésszel, akire képeiben is ráismerhetünk – mondta Perlaki Claudia.

Kallai Sándor a szépség látói közé tartozik. Látja, s láttatja másokkal, velünk is. Ezen munkálkodott évtizedeken át tanárként az alkotás örömének átadásával, a művészet éltető erejének, szépségének megismertetésével. Nyugdíjba vonulása óta, a mindennapi munka kötelezettségétől mentesülve jött el számára az idő, amikor már megteheti, hogy csupán a maga gyönyörűségére, az alkotás belülről fakadó késztetésének engedve festhesse képeit.

A megnyitót a művész-tanár nyolcvanadik születésnapjára időzítették. Ez az ötvenedik önálló tárlata, de mintegy 220 csoportos kiállításon szerepelt itthon és külföldön. Az elmúlt évtizedekben számos műfajban próbálta ki magát. Saját bevallása szerint ezekben a természetelvűség volt a közös motívum. Nem véletlen, hogy mostani kiállításának a Natura naturans, a teremtő természet címet adták.

Kallai Sándor rajz-földrajz szakos pedagógusként 1961-ben kezdett Veszprémben tanítani, a ’70-es években rajz szakfelügyelő volt a megyében, a ’80-as években számos tankönyvet illusztrált. Készített plakátokat, rézkarcokat, tűzzománcokat, linómetszeteket, az utóbbi években főleg akril- és olajfestményeket. A művész-tanár életútját Herth Viktória művészettörténész, a kiállítás kurátora ismertette.

A művész-tanár kiemelkedő pedagógiai munkássága és művészi tevékenysége elismeréseként díszoklevelet vehetett át Porga Gyula polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában