Családi kékfestős nap a Fő téren

2019.10.01. 07:00

Múzeumi játszótérre várják az érdeklődőket Pápán

Változatos programokat – játszóházat, inaspróbát, vásári komédiát, látványfestést, szabadulószobát és nyomozós játékot – kínál a városi múzeum Pápán a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gróf Esterházy Károly Múzeum hatodik alkalommal csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, melynek idei rendezvénysorozata „A világ csodái – Felfedezések kora” jelmondattal emlékezik meg több világot érintő áttörés évfordulójáról. A Pápa város kulturális fejlesztéséért helyi közösség pályázat keretében megvalósuló programokról hétfőn tájékoztatták a sajtót a Fő téren, ahol immár negyedik alkalommal kap helyet a Múzeumi játszótér.

Nagy-L. István múzeumigazgató és Unger Tamás alpolgármester és a Fő téren tartott sajtótájékoztatón Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nagy-L. István igazgató elmondta, tavalyhoz képest annyi változik, hogy két helyszínen, a Fő tér mellett a Kékfestő Múzeumban is kínálnak változatos programokat október 5-én, szombaton 14 és 18 óra között.

– Az idei központi témánk a kékfestés. Ehhez kapcsolódik a játszóházunk, valamint a Kékfestő Múzeumban látvány-kékfestésen vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvény idejére ingyenes lesz a szabadulószobánk a múzeumban, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Emellett kamarakiállítás keretében mutatjuk be az idén Pápateszéren feltárt régészeti leletegyüttest, a pápateszéri önkormányzat segítségével restaurált római kori bronzüstöt, illetve egyéb tárgyakat, többek között pénzérméket. Továbbá nyomozós játékunkban az eltűnt mintafa rejtélyét deríthetik ki, a Fő téren pedig népi fajátékokkal inaspróbát tehetnek a vállalkozó kedvűek. A Paramisi Társulat vásári komédiája elsősorban a kisgyermekeket célozza – vetítette elő a múzeumigazgató.

Unger Tamás alpolgármester kiemelte, a múzeum programkínálatai évekre visszamenően összetett kikapcsolódási, művelődési lehetőséget jelentettek. A pápai múzeum szerepe a Múzeumok éjszakáján és az adventben is kiemelkedett, e sorba illeszthető a Múzeumok Őszi Fesztiválja is.

– Ez szervesen kapcsolódik azon koncepciónkba, miszerint olyan kulturális programokat szervezzünk, amelyek minél szélesebb közönséget szólítanak a Fő térre. Fontos számunkra a kultúra, és annak növelése. A helyi adóbevételek minden ötödik forintját a kultúra támogatására fordítjuk – tette hozzá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában