A költőre emlékeztek

2019.10.19. 07:00

Radnóti Miklós előtt tisztelegtek a szentkirályszabadjai iskolások

Emléksétával tisztelegtek általános és középiskolás diákok Radnóti Miklós előtt.

Marton Attila

Több mint kétszáz diák és pedagógusok sétálták végig az emlékmenet útját

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szentkirályszabadjai Szent István Király Általános Iskola diákjai, tantestületének tagjai és Gyarmati Katalin polgármester, valamint a Táncsics Mihály Szakgimnázium több mint száz diákja és számos pedagógusa a veszprémi Almádi útról sétált mintegy öt kilométert a Szentkirályszabadja határában álló emlékhelyhez.

Gyarmati Katalin felidézte, a költő utoljára 1944 májusában vonult be munkaszolgálatra a szerbiai Bor melletti lágerbe. Augusztus elején a szerb partizánok és a szovjet csapatok közeledése miatt kiürítették a tábort, és a menekülő németek gyalogmenetben hajtották a foglyokat északnyugatra. Mintegy háromezren indultak el Belgrádon át Mohácsra, majd onnan vasúttal szállították őket Szentkirályszabadjára, ahonnan gyalog folytatták útjukat a nyugati határ felé.

A polgármester kiemelte, Radnóti az út során rendületlenül írta verseit, a művek hangulata azonban egyre reményvesztettebbé vált. A költő utolsó versét a feltételezések szerint október 31-én írta Szentkirályszabadján. Radnóti Miklóst és 21 társát Abda határában gyilkolták meg 1944. november 9-én.

Több mint kétszáz diák és pedagógusok sétálták végig az emlékmenet útját
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A polgármester felidézte, az emlékmenetet Egyed László, a Veszprémi Vegyipari Technikum tanárának kezdeményezésére szervezték meg először 1964. október 31-én. Hozzátette, Radnóti Miklós és munkaszolgálatos társai tiszteletére – akik 1944 októberében a helyi vasútállomástól a repülőtéri barakkokhoz meneteltek – az önkormányzat 2009-ben emelt emlékhelyet.

A rendezvényen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai Oly korban éltem én címmel adtak elő Radnóti-­versekből álló műsort. Közreműködött Sz. Csordás Éva, Horváth Imre és Molnár Brigitta. A megemlékezés koszorúzással és mécsesek me­g­gyújtásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában