Van ok az ünneplésre

2019.10.02. 11:00

Veszprémben járt a Magyar Katolikus Rádió

Idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját a Magyar Katolikus Rádió. Ebből az alkalomból a fővárosban, valamint hat vidéki helyszínen tartanak és tartottak jubileumi rendezvényeket; csütörtökön este Veszprémben jártak.

Juhász-Léhi István

Pozsgai Nóra, Lázár Csaba, Márfi Gyula, Szikora József a veszprémi rendezvényen Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az igazi jubileum 50 évnél kezdődik, ám ezen a téren, a média világában 15 év is óriási dolog. Van okunk ünnepleni! – fogalmazott Szikora József főszerkesztő. – Szól a rádió, hirdetheti az örömhírt mindenkinek, szolgálhatja a közt, a közjót.

Elhangzott: a rádió jelenleg 20 analóg FM frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 3,5 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 170 ezer főt. Hamarosan pedig megjelenik a rádió új, innovatív mobiltelefon-alkalmazása – egy applikáció –, amelynek segítségével földrajzi korlátok nélkül bárhol, bármikor hallgatható nemcsak az élő műsor, de böngészhető az archívum, olvashatóak a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából is választhatnak a hallgatók.

Pozsgai Nóra, Lázár Csaba, Márfi Gyula, Szikora József a veszprémi rendezvényen Fotó: Penovác Károly/Napló

A rádió kiemelten fontosnak tartja az anyanyelv ápolását és az olyan műfajok megőrzését és művelését, amelyekre már alig vagy elvétve van példa a honi rádiózásban. Tény az is, hogy a rádióban a kifejezetten egyházi tartalom tíz százalék, ugyanakkor „az embert teljes emberségében igyekeznek megszólítani”. Így aztán a sport, a zene (a rocktól a gregoriánig), a riportok, magazinok és stúdióbeszélgetések mind-mind helyett kapnak a Katolikus Rádióban.

Lázár Csaba, a rádió vezető bemondója elmondta, hogy próbálnak napról napra hűek maradni a rádió eredeti küldetéséhez és evangelizálnak. Úgy, hogy a műsorok tartalma és a választott riportalanyok személye is példaértékű.

Az anyanyelvápolás erkölcsi kötelessége kellene, hogy legyen minden magyar embernek, ám egyre kevesebb médiumnak fontos ez, egyre kevesebben veszik ezt komolyan – fogalmazott. – Nálunk még van bemondói rendszer, amely egy kihalófélben lévő intézmény, holott értékmegőrző szerepe van.

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek azzal kezdte, hogy egy olyan korban nőtt fel, amelyben a hitoktatás mindenhonnan ki volt szorítva, a tömegkommunikációs eszközök használatából pláne. Jó két évtizede változott a helyzet, amikor – mint egri püspököt – gyakran behívták a helyi rádióba. Meg is lepte aztán, mennyien hallgatják. – Fokozatosan döbbentem rá, hogy milyen jelentősége van a médiumoknak a hit terjesztésében, így a rádiónak is – mondta az érsek.

A rádió jubileumi ünnepségén aztán irodalmi művekkel, zenei produkciókkal várták az érdeklődőket, fellépett többek között a Veszprémi Főszékesegyház Szent Mihály kórusa, Zsilinszky Cecília karnagy vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában