Felnőtténekkarok fesztiválja

2019.11.29. 07:00

A legjobbak között léphetett fel a Herendi Német Nemzetiségi Dalkör

Törökbálint, Herend A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat), a hazai német kultúrcsoportok számára minden évben országos fesztivált rendez, rotációs rendszerben. Idén a felnőtténekkarok fesztiváljára került sor, amelyen részt vett a Herendi Német Nemzetiségi Dalkör is.

Molnár Sándor

A Herendi Német Nemzetiségi Dalkör az országos fesztiválon is bemutatkozhatott Fotó: Herendi Német Nemzetiség Dalkör

A Magyarországi Német Énekkarok VIII. Országos Fesztiválját a közelmúltban tartották Törökbálinton, amelyre a minősítő versenyeken induló 89 kórus közül a kategóriagyőzteseket és a legmagasabb pontszámokat elért együtteseket hívták meg. A 12 fellépő között ott volt a Herendi Német Nemzetiségi Dalkör is, amely a májusi városlődi regio­nális megmérettetésen a legmagasabb, Arany Rozmaring minősítést szerezte meg.

– Egy ilyen helyezés nem csak néhány hónap munkáját minősíti, hanem a kórustagok évek, évtizedek óta tartó rendszeres próbáit, a kiváló közösségi munkát is. Az eredmény mögött sok gyakorlás, lemondás van, a családtagok részéről ugyancsak. A sok évi kitartó háttérsegítségért őket szintén megilleti az az öröm, hogy egy ilyen díjnak a részesei lehetnek, nekik is jár a köszönet – fogalmazott Wolffné Eckert Gyöngyi. A dalkör tagja elmondta még, hogy idén sok helyütt megmutathatták a német énekek iránti tiszteletüket és szeretetüket. Felléptek Városlődön, Herenden, Hárskúton, Zircen, Veszprémben, Csehbányán, Márkón és Veszprémfajszon is.

A Herendi Német Nemzetiségi Dalkör az országos fesztiválon is bemutatkozhatott Fotó: Herendi Német Nemzetiség Dalkör

A dalkör most az év utolsó koncertjére készül, a december 8-i Adventi Áhítatra, a herendi templomban. Idén megemlékeznek a kórus legnagyobb kalandjáról is, amikor 10 éve Solingen városában részt vettek a német kórusok I. Nemzetközi Kórusfesztiválján, amelyre a világ minden tájáról pályázó 60 kórus közül csak ötöt hívtak meg. Amikor az egyhetes program zárásaként 500 énekes együtt énekelte a közös műveket, a hangokkal együtt a lelkek is szárnyaltak a levegőben. Wolffné Eckert Gyöngyi szerint ezek az élmények, a közös emlékek adják az erőt a mindennapokhoz, a heti próbákhoz.

A kórustagokon kívül külön köszönet jár Pfeiferné Takács Hajnalka karnagynak, Bauernhuber József harmonikásnak és állandó támogatóiknak, a Herendi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesületnek és a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában