lapbemutató pápán

2019.11.04. 07:00

Megjelent az új szám – Immár öt éve hömpölyög a Szélesvíz

Egy helyi folyóirat akkor jó, ha van szellemisége, és mellé a lélek is társul – vallja a tizenegyedik számmal jelentkező Szélesvíz főszerkesztője, Mátyus Aliz.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz főszerkesztő, Áldozó Tamás polgármester és Masszi Anna énekes

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szélesvíz, Pápa város művelődéstörténeti folyóiratának tizenegyedik lapszámát mutatták be múlt pénteken a Városházán. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, déjá vu-érzése van, mert 2014-ben szintén a választás után jelent meg a lap.

Mára az akkori félelmek semmissé váltak, hiszen megállapítható, hogy gazdag, bőséges az anyag, ami egyrészt Mátyus Aliz főszerkesztői tevékenysége, inspirációja, kezdeményezése révén, másrészt a helyi értelmiségi, írni tudó és akaró közösség belső késztetésére keletkezik. Hozzátette, hogy több helyről kap gratulációkat a félévente megjelenő periodika miatt.

A kiadványt Mátyus Aliz főszerkesztő ismertette, kiemelve az Ünneplő város rovat egyetlen, az Esterházy-kastélykapu és kerítés felavatásáról szóló írását. Mint mondta, az avató barokk ízt adott a városnak. A lapszám borítóján is a felújított kastélykapu látható, belül pedig a nemrég elhunyt Horváth Lajos két festménye.

Az Emlékező város rovatban az idei holokauszt-emlék- évhez köthető írások szerepelnek.

Mátyus Aliz főszerkesztő, Áldozó Tamás polgármester és Masszi Anna énekes
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Egy helyi folyóirat akkor jó, ha van szelleme, és mellé a lélek is társul. Már látszik, hogy kik azok az emberek – újságírók, fotográfusok –, akikre számítani lehet, valamint mely intézményekben kihez lehet fordulni jó minőségű fotókért. A bemutatóhoz a Bartók Béla AMI elektromos zongorát kölcsönzött, amit az önkormányzat szállított. Szóval az együttműködés a városban egyre tökéletesebb. Ezt honorálandó, folyóiratkurzust tervezek a Pápai Művelődéstörténeti Társaság finanszírozásában megvalósítani a vidéki, falusi lapok számára – nyilatkozta Mátyus Aliz.

A bemutatón zenei meglepetéseknek is tapsolhatott a közönség, ugyanis közreműködött a lapszámban szereplő Masszi Anna énekes Édes Lászlóné zongorakíséretével, illetve Nemes László csellótanár, karmester, zeneiskola- igazgató ifjú tanítványa, Simon Áron csellón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában