Mind több melegség

2019.12.30. 20:00

A nyolc napon keresztül világító olajmécses csodája elevenedett meg Pápán

Hanukai mese, közös gyertyagyújtás, fánk és forró tea várta a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vendégeit a zsinagógában.

Polgár Bettina

Winkler Miksa (jobbra) közreműködésével a gyertyagyújtásba és a hanukához kapcsolódó hagyományokba nyerhettek betekintést a résztvevők

Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Nagy csoda történt itt. E mondat szavainak kezdőbetűi olvashatók a hanukai gyerekjáték, a pörgettyű oldalain Izraelben. Csoda történt, a nyolc napig égő olajmécses csodája, melyre a hanukai gyertyatartó nyolc ágával és az azt kiegészítő szolgalánggal emlékezünk azóta is – fogalmazott köszöntőjében Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Mint mondta, idén december 22-én este gyújtották meg a hanuka első gyertyáját, és december 29-én lobbant fel az utolsó láng, így vált teljessé az ünnep fénye – napról napra több melegséget, örömet hozva az otthonokba, a közösségekbe.

Schmidt Orsolya kiemelte, külön öröm számukra, hogy a hanukai ünnepségen felavathatták az egyesület gyertyatartóját, melyet Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház társigazgatói álmodtak meg.

– Egy győztes szabadságharc, a makkabeusok győzelmének ünnepe a hanuka, mely nevében hordozza a jeruzsálemi szentély újjáavatásának emlékét. A Makkabeusok könyvében olvashatjuk, hogy kiszlév hónap 25-én kivilágították Jeruzsálem városát, vidám öröm és fény hirdette a szabadságharc győzelmét. A Hasmóneus-dinasztia idején a nép azt érezte a legnagyobb csodának, hogy képesek voltak győzni a sokszoros túl­erőben lévő szír–görögök felett.

Winkler Miksa (jobbra) közreműködésével a gyertyagyújtásba és a hanukához kapcsolódó hagyományokba nyerhettek betekintést a résztvevők Fotó: Polgár Bettina/Napló

Amikor felszabadították Jeruzsálemet, s a megtisztított szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való kóser olajat találtak. Az új, megszentelt olaj készítése nyolc napig tartott volna. A kis korsó cseppnyi olaja azonban a talmudi történet szerint csodálatos módon nyolc napon át égett, amíg új, szentelt olajat tudtak sajtolni. Így lépett a győzelem, a katonai emlék helyére a vallásos gondolkodás, az isteni csoda ünnepe – ismertette a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Az ünnepségen Babos Tibor tolmácsolásában hanukai mesét hallhattak a jelenlévők, majd Winkler Miksa, az egyesület barátja közreműködésével a gyertyagyújtásba és a hanukával összefüggő hagyományokba nyerhettek betekintést a résztvevők. Az esemény zárásaként a hanuka ünnepéhez kapcsolódó olajban sült falatokkal, így fánkkal, illetve forró teával kedveskedtek a program vendégeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában