kiállítás a pápai könyvtárban

2019.12.05. 07:00

Istenre, szentek életpéldájára irányítják figyelmünket a kegytárgyak

Az adventi elmélyülést szolgálandó a helyi Galla házaspár kegytárgygyűjtéséből látható több száz tételes összeállítás december 19-ig a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Laskovics Márió

A megjelentekhez Galláné Horváth Gabriella szólt a gyűjteményről Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kegytárgykiállítás nyílt a pápai Galla család gyűjteményéből kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A december 19-ig megtekinthető tárlatot Szijártó László esperes-plébános nyitotta meg, közreműködött Somlai Nikolett Rózsa Mária-énekekkel.

Szijártó László esperes-plébános kiemelte, a kegytárgyak Istenre, szentek életpéldájára irányítják figyelmünket Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Ma már nyíltan kitehetjük a különböző jelképeinket, kegytárgyainkat. Nem volt ez mindig így, és sajnos napjainkban is a világ számos pontján a közintézményekből, akár a templomok tornyáról le kell venni a kereszteket. Fontos a keresztény értékeink, gyökereink megőrzése és nyilvánosság elé tárása, kultúránk, hagyományaink ápolása. Az, hogy keresztény magyarként élhetünk hazánkban, értékőrző és -ápoló, életüket elkötelezett keresztényként élő szüleinknek, nagyszüleinknek köszönhető. Nekünk ugyancsak hitvalló élet kell a megmaradáshoz. A katolikus egyházat sokszor vádolják bálványimádással, ellenben a művészi kegytárgyak csupán felhívják figyelmünket Istenre, vagy egy szent életpéldájára – fogalmazott Szijártó László esperes-plébános.

A megjelentekhez Galláné Horváth Gabriella szólt a gyűjteményről Fotó: Laskovics Márió/Napló

Galla Zsolt nyugdíjas katonatiszt és neje, Galláné Horváth Gabriella tanító évek óta gyűjtik a kegytárgyakat. Mindketten önkénteskednek a pápai Mária Rádiónak, heti riportműsoruk van. A gyűjtés esztétikai és hitbéli okokból indult.

A tárlaton megtekinthetők például szenteltvíztartók, keresztek, szobrok, festmények, rózsafüzérek, imakönyvek, betlehemek Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Nejem nagyon vallásos, mindhárom gyerekem egyházi iskolába járt. Hét éve a lomis piacon találtam egy szenteltvíztartót. Megtetszett, megvettem. Aztán jött a többi. Zarándokutainkon vásároltam, illetve egy ideje már ismerősöktől is kapunk ajándékba. Mintegy 450 darab különböző szenteltvíztartónk és 750 keresztünk van, valamint közel ezer egyéb: szobrok, festmények, rózsafüzérek, imakönyvek, betlehemek – számolt be Galla Zsolt.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint mondta, a nagygyimóti önkormányzat három éve helyiséget biztosított számukra, ahol a gyűjtemény húsz százaléka állandó kiállításként látható. A könyvtárba harminc százalékát hozták, a fele pedig otthonukban található, zöme szekrényben. Úgy látja, ma már inkább csak eszmei értéke van ezen, a fiatalok körében kevésbé népszerű kegytárgyaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában