civil szervezetek

2019.12.07. 07:00

Már javában zajlanak az előkészületek – Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz

A megelőző években is, 2023-ban pedig főleg éreznie kell mindenkinek a pozitív változást, mert mindig történik valami – hangzott el a civil fórumon.

Őrsi Ágota

Fotós: Balogh Ákos

Több szinten zajlanak az előkészületek 2023-ra, amikor Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz. Az egyik szint a civil szervezetek szintje, ők jelentik a kapcsolatot a lakossággal, közvetítik, bontják ki a jó ötleteket, vonják be a pezsgésbe a térségben élőket. A várakozás az, hogy a megelőző években is, 2023-ban pedig főleg éreznie kell mindenkinek a pozitív változást, mert mindig történik valami, amire figyelni kell, amiben részt vehetünk, amire büszkék lehetünk. Az EKF Civil Fórumot először hívták össze a Hangvillában.

Porga Gyula polgármester az elmúlt 1 év eseményeiről beszélt
Fotó: Balogh Ákos

A civilek négy nagy asztal körül (ez volt az Európa Kávéház) foglaltak helyet. Porga Gyula polgármester az elmúlt egy év eseményeiről beszélt, arról, hogy a program nem fesztivál-fővárosi rangot jelent, hanem közösség-, térség- és városfejlesztést. Az számít majd sikernek, ha 2023 után az itt élők úgy érzik, jobb veszpréminek lenni, erősebb a közösség, és a fiatalok maradni akarnak.

Fontos események történtek eddig: Veszprém megnyerte a címet, a kormány biztosította az előkészületek költségfedezetét, a következő évi költségvetésben pedig már szerepel az EKF 2023 rovat. Összeállt a munkaszervezet, a program megvalósításának szakmai letéteményese a Veszprém–Balaton 2023 Zrt., és az első EKF Civil Fórum idején érkezett a hír: Navracsics Tibort nevezték ki kormánybiztosnak az EKF 2023 mellé.

ike Friderika programfejlesztési igazgató vállalkozott. Elmondta, hogy a „Nagy kisváros” projekt kultúrán és kreatív iparon alapuló városfejlesztést jelent, cél, hogy megtanuljuk megélni a városunkat, hogy újra megleljük a szikrákat Veszprémben, hogy vonzóbbá tegyük a megyeszékhelyet a fiatalok és a kreatív generációk számára. A hogyanra a választ a civil szervezetekkel folytatott állandó párbeszéd is kitermelheti, hiszen ezekben egyaránt szó van a tájékoztatásról, a kapacitásfejlesztésről, tehát az oktatásról és a kölcsönös inspirációról is.

A civil szereplők 2023-ig és a főévben is kapcsolódhatnak konkrét projektekhez. Mindehhez kapcsolatot lehet találni a világhálón, 2020 elején EKF iroda nyílik a Kossuth utcán, és február közepétől hozzáférhető a szervezet új honlapja. Az első Civil Fórumon megjelent szervezetek regisztrációs lapja címlistaként szolgál, hogy az intézményi mellett útnak indulhassanak a civil hírlevelek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában