Kincsek, hagyományok

2019.12.01. 07:00

Új állandó kiállítás nyílt a tapolcai Városi Múzeumban

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum Városi Múzeumának új, állandó tárlata nyílt a napokban, összefogva a város több ezer éves történetét, tárgyi és írásos emlékeit.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai múzeum új állandó tárlata a város hatezer éves történetét mutatja be tárgyi emlékekkel, dokumentumokkal, grafikákkal Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A 6000 év kőben, tárgyban és képben – fejezetek Tapolca történetéből az újkőkortól a huszadik század elejéig című tárlatot megnyitva Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tapolcai és keszthelyi múzeumot sok évtizedes szakmai kapcsolat köti össze, hiszen korábban mindkét város Zala megyéhez tartozott. – Összeköt bennünket a települések régészeti múltja, egy máig helytálló és alkalmazott tudományos módszertan, továbbá egy igazgató. Sági Károly, aki 1981-től 1996-ig dolgozott a tapolcai intézményben. Ez a kiállítás pedig egy klasszikus tárlat, amely érdekes, 6000 éves időutazásra hív. Részletes, alapos, el kell és el lehet benne mélyülni, érdemes többször is megtekinteni.

A tapolcai múzeum új állandó tárlata a város hatezer éves történetét mutatja be tárgyi emlékekkel,
dokumentumokkal, grafikákkal Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hangodi László Tapolca és környéke történetét három nyelven, kronologikus sorrendben tárja elénk, nagyon jó szakmai felkészültséggel, saját rajzaival illusztrálva. Ugyan mindössze 23 négyzetméteren, de látva a kiállítás anyagát, nem érezzük ezt. A tér kitágul és elénk tárul egy mérhetetlenül gazdag város múltja – mondta Havasi Bálint.

Dobó Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy a kiállítás megnyitóján olyan teljesítménnyel találjuk magunkat szemben, amely mérhetetlenül gazdag, hiszen a saját hagyományainkat, helytörténeti kincseinket tárjuk a világ elé.

– Ugyanakkor van egy mérhető oldala, hiszen most először mi magunk is képesek vagyunk arra, hogy egy országos érdeklődésre számot tartó kiállítást nyissunk – mondta a polgármester, és arra kérte a jelenlevőket, hogy mindkettőből próbáljanak meg a lehető legtöbbet visszaadni a közösségnek.

A megnyitón Décsey Sándor, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a Hangodi László történész-főmuzeológus irányításával, szakmai munkájának eredményeként létrejött kiállítással a város múzeuma hatalmas jelzőtüzet gyújtott a vidék kulturális végvárai sorában.

– Tessék jönni hozzánk is, hiszen nemcsak a fővárosi nagy múzeumokban vannak kincsek, hanem bizony vidéken, kis városok kis múzeumaiban szintén – mondta Décsey Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában