Sokra vitték a növendékei

2020.01.24. 11:30

A pápai Édes Lászlóné fáradhatatlanul tevékenykedik a kulturális életben

Idén Édes Lászlóné vehette át a Pro Cultura díszoklevelet a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Polgár Bettina

Idén Pápán Édes Lászlóné érdemelte ki a Pro Cultura díszoklevelet

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Himnusz hangjait követően Mátyus Aliz író köszöntötte a résztvevőket, aki az ünnep jelentőségéről, a Himnusz keletkezési körülményeiről és Kölcsey Ferenc munkásságáról szólt a jelenlévőknek.

– Egy nemzet a kultúrájában mutathatja meg magát. Általa élteti magát beszélt nyelvében is. A kultúra, mint állandóan változó, megfoghatatlan, mindig más képződmény, egyetlen biztos jellemzővel bír: autonóm, önálló. Kultúránk része az összes hagyomány, amelyet éltetünk vagy ezután fogunk. Kultúránkat minden kimondott szavunkkal és minden tettünkkel, gondolatunkkal képviseljük – hangsúlyozta.

A köszöntőt a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési Központ által alapított Pro Cultura díszoklevél átadása követte, immár 26. alkalommal. A díjra olyan személyt tartott méltónak a kuratórium, aki hosszú éveken át fáradhatatlanul tevékenykedett a város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén.

Idén Édes Lászlóné érdemelte ki az oklevelet, melyet Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont intézményvezetője, valamint Bódi László, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány kuratóriumának elnöke adott át.

A méltatás során elhangzott, Édes Lászlóné 1948. január 19-én született Pápán. 1970-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zene- és énektanárképző győri tagozatán. 1969-től 2009-ig, nyugdíjazásáig a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola fagott–szolfézs szakos tanára volt, emellett megyei szolfézs-szakfelügyelőként is kamatoztatta tudását, illetve igazgatóhelyettesként és megbízott igazgatóként tevékenykedett. Sok tanítványa választotta a zenei pályát, lelkiismeretesen készítette fel őket országos versenyekre, szakiskolai felvételire. Csapó Gyula és Barabás Árpád nemzetközi hírnevű zeneszerzők is a növendékei voltak, akik tőle tanulták a zeneelmélet alapjait.

Idén Pápán Édes Lászlóné érdemelte ki a Pro Cultura díszoklevelet
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Édes Lászlóné 1990-től a mai napig aktívan részt vesz a nagytemplom egyházzenei szolgálatában. Csernai Balázs atya kezdeményezésére 2010-ben koncertsorozatot indított a pápai ferences templom felújításáért. Amatőr, zenét szerető és énekelni vágyó emberekből a 90-es évek végén kórust szervezett, tagjai mára igazi közösséggé kovácsolódtak. Tagja a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnak, több alkalommal jelent meg cikke a Szélesvíz elnevezésű pápai folyóiratban.

A Pro Cultura díszoklevél átadását követően Rékasi Károly színművész Szerelmem, Erdély című önálló estjén vehettek részt az érdeklődők, valamint az ünnepi műsort megelőzően Horváth Lajos festőművész alkotásaiból emlékkiállítás nyílt a színházépület emeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában