Szívvel és kézzel

2020.01.09. 07:00

Kreatív alkotók munkáiból nyílt tárlat Veszprémben

Szívvel-kézzel címmel kreatív alkotók – Török Lajosné, Demeter Ferencné, Albert Hedvig és Kapturné Bíró Anna – munkáiból nyílt kiállítás az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Juhász-Léhi István

20200104 Veszprém a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesülete Női tagozatának Szívvel-kézzel című kiállítása Simon Jójárt Sándor, MATASZ Veszprém Megyei Szervezete elnök Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A kiállítás középpontjában a papír újrahasznosítása van, ami a szervezők szerint a klímavédelem szempontjából nagyon fontos. Három különböző képzőművészeti irányzat tárgyai jelennek meg az Agóra félemeleti galériájában: selyemfestés, papírfonás, valamint a quilling (papírcsík-­technika).

Simon-Jójárt Sándor, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége (Matasz) veszprémi szervezetének elnöke megnyitó beszédében elmondta: nagy öröm, amikor kitűnő munkatársai vannak az embernek; neki azok vannak.

– A megyei tartalékosoknál először többnyire csak férfiak voltak. Katonák, civilek, majd egyszer csak jöttek a hölgyek, és kérdezték, miért nincsenek közöttünk – fogalmazott az elnök. – Ha mi nyugdíjasként élhetünk a kedvelt hobbinknak, akkor ők vajon miért vannak otthon?

Ezt a gondolatot egy elhatározás követte, és tíz hölgy csatlakozott a Matasz veszprémi szervezetéhez.

– Nem a fegyverek nyelvén, hanem a gyönyörűség, a szépség és a kreativitás nyelvén elkezdték készíteni ezeket az alkotásokat – mutatott a kiállított művekre Simon-Jójárt Sándor.

Számára a papír egy lap volt, ám az alkotásokból remekművek születtek. Hasonlóan gyönyörűek a selyemképek és a többi alkotás is.

– Az alkotók számára az a boldogság, hogy nekünk, nektek örömet szerezhetnek. Kevés olyan ember van, aki nem szeret a másiknak örömet adni, de sok olyan, aki nem tud. A kiállító hölgyek tudnak – jelentette ki Simon-Jójárt Sándor.

A Veszprémi Nők Kerek- asztalának elnöke, Máthé Éva mutatta be az alkotókat és méltatta a műveket. Szerinte egy varázslatnak lehetnek részesei a látogatók. Beszélt arról a folyamatról is, miként indul el az egyénben az alkotás iránti vágy. Szerinte ez a „belső táltos keresése”.

– A kiállítók megnyilatkoztak arról, hogy együtt alkotni öröm. Nem magányosan, hanem közösségben, egymást biztatva

– mondta Máthé Éva. A megnyitón Huszár Józsefné Júlia, az egyesület tiszteletbeli elnöke saját „dédelgető” versét adta elő az alkotóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában