programok

2020.01.09. 11:00

Sokszínű kulturális élettel találkozhatunk a devecseri művelődési házban

Az önkormányzat fenntartása alatt álló Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház a közösségi kulturális életnek kiemelkedő színtere. Az elmúlt év számos programmal, művészeti eseménnyel állt a kulturális és társadalmi élet szolgálatában.

Borsos Renáta

A húszéves Devecseri Képzőművészeti Alkotókör kiállításán (középen Trombitás Veronika művészeti vezető és Ferenczi Gábor polgármester)

Fotó: Borsos Renáta/Napló

Az intézményvezető Szente-Takács Anna lapunkkal megosztotta: a színvonalas művészeti tárlatok, a tartalmas kikapcsolódás jegyében megvalósított rendezvények, illetve az állami ünnepek méltó megemlékezéseinek megtartása az elsődleges cél idén is.

A városi könyvtárnak a település legszebb épülete, a volt Esterházy-kastély, a Somló-­környék kulturális központjaként számon tartott intézmény ad otthont. Évszázados falai között a könyvtár széles körű szolgáltatásokkal várja a látogatókat. A kastélygalériában a műkedvelők egész évben képzőművészeti kiállítások során, míg a lovagteremben író-olvasó találkozókon és egyéb rendezvényeken vehetnek részt. A művelődési házban az állami ünnepek megemlékezéseit, illetve a városi rendezvényeket tartják – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, Szente-Takács Annától.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a 2020-as naptárunk a képzőművészeti tárlatokat tekintve szinte betelt. Intézményünk erőssége, hogy havi rendszerességgel, egész éven át képzőművészeti kiállításokat kínálunk látogatóinknak. A minket felkereső alkotók szerint ideálisak a körülményeink. Kiemelten a szívünkön viseljük a Devecserhez kötődő művész­emberek minél szélesebb körben történő bemutatását. Szeretünk a helyi közönségnek olyan alkotók példáival élen járni, akik műveikkel, művészi jelenlétükkel értéket képviselnek, tartalommal töltik meg a közösségi életet. Erre több illusztris példa is adódott a tavalyi évben. Kiemelkedő volt M. Mester Katalin, Czeidli István és Vági István Antal könyvbemutatója. Büszkeségre ad okot, hogy intézményünk a kiadójuk a műveknek. Jelentős volt a Németországban élő, devecseri származású gitárművész, Tar Lajos délvidékiek javára adott jótékonysági koncertje is. A képzőművészet terén kimagasló esemény volt a Devecseri Képzőművészeti Alkotókör 20 éves jubileumi tárlata, melyen 47 kiállító több mint 50 művét lehetett megcsodálni. Pozitív példa, hogy a helyi iskolások rajzóra keretében sűrűn látogatják a kiállításokat, olykor még mű­elemzésekbe is bocsátkoznak. Településünkön kiváló zeneoktatás is folyik, a két művészeti ág összekapcsolására bizonyíték, hogy az iskola kamaracsoportja Ihászné Szabó Katalin vezetésével rendszeres fellépője a tárlatok megnyitójának – jegyezte meg az intézményvezető.

A húszéves Devecseri Képzőművészeti Alkotókör kiállításán (középen Trombitás Veronika művészeti vezető és Ferenczi Gábor polgármester)
Fotó: Borsos Renáta/Napló

Megtudtuk, az idei tervek között szerepel egy a lelki egészségre irányuló rendezvénysorozat megtartása, mivel az életmódváltás, a testi-lelki jólét elérése és fenntartása kimeríthetetlen témákat ad.

A folytonos tárlatok mellett idén is lesz magyar kultúra napi előadás, melyen Czeidli József helytörténész legújabb kötetét mutatja be. A székely szabadság napja alkalmából lesz Wass Albert-szavaló-, míg a népmese napjához kapcsolódva Benedek Elek-mesemondó verseny.

A vörösiszap-katasztrófa 10. évfordulójáról való méltó megemlékezésre pedig kiemelten készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában