Öveges Ernő sokszor a képzeletére hagyatkozva fest

2020.02.11. 11:00

Másfél évtized munkáját láthatták a várpalotai kiállításon

Közel 15 év alkotói munkáját ölelik fel Öveges Ernő új, önálló festménykiállításának anyagai. A várpalotai művész Visszatekintés címet viselő tárlatát a közelmúltban mutatták be a Szent István úti inkubátorházban.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

A festő szerint akiben van alkotói vágy, mindig tud újat mutatni. Ezt jól példázzák azok a nemrégiben készült aktok, illetve portrék is, melyek szintén helyet kaptak a zömében tájképeket felsorakoztató tárlaton.

A kiállítás megnyitóján – melyen a Krúdy Gyula Városi Könyvtár munkatársa, Éltető Erzsébet verset szavalt, valamint Kiss Milán gitáron játszott – Pócsik József, a Bartos Sándor-iskola igazgatója méltatta az alkotót. Elmondta, Öveges Ernő 1941-ben Várpalotán látta meg a napvilágot. Csupán tanulmányai miatt hagyta el szülővárosát, egész életét a bányászvárosban töltötte. Tehetsége már gyermekként megmutatkozott. Művészi képeslapokat másolt, majd a Jó Szerencsét ­Művelődési Központban működő festő­szakkörben Nagy Gyula művészi iránymutatása mellett pallérozódott tovább. Mestere és egyben művészi példaképe tanította a kép megkomponálására, s hamar az egyik legtehetségesebb tanítványa lett.

Öveges Ernő festői munkásságát Pócsik József, a Bartos-iskola igazgatója méltatta a kiállítás megnyitóján
Fotó: Szabó Péter Dániel

Öveges Ernő több évtizedes pauza után 2006-ban kezdett el újra festeni. Az elmúlt közel másfél évtizedben nagyon termékeny alkotóvá vált, rendszeresen bemutatta műveit különböző önálló és csoportos kiállításokon. Az elmúlt esztendőkben is sok új képe született, köztük több kifejezetten nagy méretű festmény. Ezek is láthatóak a mostani kiállításán. Korábban gyakran járt ki festeni a természetbe is, manapság azonban főképp emlékezetből vagy a képzeletére hagyatkozva alkot. Érdekesség, hogy a képzeletből festett képek színesebbek, erőteljesebbek, szuggesztívebbek. Alkotásain gyakran találkoznak ellentétes színek. Pirosak a zöldekkel, sárgák a kékekkel, és ezek a kontrasztok fokozzák az erőteljes hatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában