gimnáziumi bábcsoport

2020.02.07. 07:00

Villon Haláltánc balladáját készülnek bemutatni Pápán

A pápai református gimnázium régi bábos hagyományai kezdenek újraéledni a diákokkal megalakult és Valler Kata színművész által vezetett Refis Bábozda révén.

Laskovics Márió

Valler Kata, Holb Levente és Ádám Nikolett a Refis Bábozda próbáján

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Több mint egy éve működik a pápai református gimná­zium diákjaiból álló bábcsoport. Valler Kata a megalakulás kapcsán felidézte, a Nemzeti Művelődési Intézet a pápai Pegazus Színházzal együttműködve 2018 tavaszán indított regionális bábcsoport-vezetői képzéssorozatának hatására, Baloghné Uracs Marianna megyei irodavezető javaslatára szervezte meg a Refis Bábozdát. A Pegazus Színházat 2011 és 2019 között erősítő bábszínész számára külön öröm, hogy korábbi iskolájában, annak szellemiségében adhatja át tudását.

– A képzésekkel próbálják újraéleszteni a hajdanán nagyon népszerű, közösségépítő erejű bábos mozgalmat az Észak-Dunántúlon, uniós támogatásból. Refis öregdiák­ként adta magát, hogy a művészeti tagozatosokból én szervezzek bábcsoportot. A Pegazus Színháznál nyolc éven át megfigyelhettem, hogyan tanítják az igazgatók, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt a teljesen „bábtalanul” vagy színészeti képzés nélkül odaérkezőket.

Úgyhogy gyakorlati, tapasztalati úton kezdtük megtanulni a bábozást Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című mesével. Az alkotó kedvű tinédzsereket élményszerűen, interaktívan, ötleteiket a megfelelő mederbe terelgetve ismertettem meg a bábtípusokkal, az animációval mint átlelkesítéssel, némi bábmozgatással, díszlettervezéssel – fejtette ki a csoportvezető.

A 2019 januárjától működő, kilenctagú csoport kedd és szerda esténként próbál. Mint megtudtuk, csupán ketten morzsolódtak le közben akaratukon kívül, elballagás és iskolaváltás miatt. Valler Kata legnagyobb örömére a többiek hűségesen kitartottak és vállalták, hogy a tanév végéig egy színpadképes produkciót hoznak létre.

Valler Kata, Holb Levente és Ádám Nikolett a Refis Bábozda próbáján
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Régi vágyam volt egy felnőtteknek szóló bábelő­adás. Ezért François Villon Haláltánc balladája mellett döntöttünk. Gyerekkoromtól kezdve sokat hallgattam Hobót édesapámmal, és ez volt a kedvenc dalom tőle, Faludy György átiratában. A zenés megváltástörténetben maga Villon búcsúzik, nyakában kötéllel, körülötte egy hatalmas kereszt és egy nyolcállomásos kálvária tűnik fel a ballada szereplőivel, a bábokkal. Villon pedig végigjárja ezt a kálváriát. A darab üzenete, hogy a megváltás mindenkié, aki kér belőle – árulta el jelenlegi előadásukról, amit a projekt zárásaként mutatnak be májusban a tatabányai regionális bábcsoport-találkozón.

Valler Kata utána is szeretné továbbvinni az összetartó csapatot, és igyekszik majd megteremteni az ehhez szükséges feltételeket. Reméli, hogy a református gimnázium­ban tradícióvá válik a Refis Bábozda.

A Villon szerepét játszó Holb Levente elmondta, a Pegazus Színház bábelőadásain nőtt fel, nagyon jól érzi magát a csoportban. Élvezi az előkészületeket, különösen a zenei és a bábtervezési részeket. Ádám Nikolettet régóta érdekli a színház. Szülőfalujában, Papkeszin hét évig színjátszó volt. Mint mondta, szakmailag és emberileg is sokat tanulnak csoportvezetőjüktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában