filmkritika

2020.03.15. 07:00

Az aszfalt királyai

Kevés mozifilm készül az autóversenyzésről, és még annál is kevesebb tudja ezt szenvedéllyel, alázattal bemutatni.

Péter Zsombor

Matt Damon and Christian Bale in Twentieth Century Fox’s FORD V. FERRARI.

Fotó: Merrick Morton

Legutóbb Ron Howard Rush – Hajsza a győzelemért című munkája volt erre képes, most pedig James Mangold vállalkozott rá, hogy végrehajtja a bravúrt.

Az aszfalt királyai története valós eseményeken alapul, a Ford és a Ferrari rivalizálását meséli el, ami az 1966-os, 24 órás Le Mans-i versenyen csúcsosodott ki. A két márka mögött megbúvó hús-vér emberek fáradságos munkáját hivatott szemléltetni ez a történelmi tabló.

A cselekmény főként két szereplőre fókuszál. Az öntörvényű, ám zseniális pilótára, Ken Milesra (Christian Bale), valamint a merész mérnöki koncepcióiról ismert Carroll Shelbyre (Matt Damon). Az ő feladatuk megalkotni azt a versenyautót, amely képes lehet megtörni a Ferrari egyed­uralmát a nagy presztízsű versenyen.

Pazar húzás Mangoldtól, hogy a riválissal való küzdelem mellett egy másfajta harcot, az üzleti élet viszontagságait is szemlélteti. Az igazi ellenfél kvázi a Ford mint cég, ahol a vezetőség kényszeresen kötődik a formalitásokhoz, az eredményesség kárára. A merev öltönyösöknek próbál fityiszt mutatni Ken, ám kisemberként a keze nem ér el túl messzire. Itt jön a képbe Carroll, aki igyekszik megfelelni mindkét félnek. Ez természetesen konfliktusokat szül, ám mindenkinek rá kell jönnie, hogy a magasztos cél kompromisszumokat követel. James Mangold, mondhatni, biztonsági játékot játszik, ám tudja, milyen eszközöket kell bevetnie ahhoz, hogy műve kiemelkedjen a középszerből.

A történetvezetés hiába halad a megszokott mederben, s szinte minden bevett sablont viszontlátunk, nem hat elcsépeltnek. A direktor művét ugyanis élmény nézni. Remek érzékkel keveri a drámát a humorral, a karakterdinamika tanítani való, a versenyek izgalma pedig elemi erővel pumpálja a néző ereibe a vért.

Szintén ritka nagy erény, hogy Az aszfalt királyai képes elérni egy laikusnál is a versenyzés mámorát. Azt az érzést, hogy be akarjunk pattanni egy több száz lóerős fenevadba, és háromszáznegyvennel repeszteni a végtelen országúton. Ha pedig egy, a témához közömbös emberből ilyen reakciót vált ki, akkor a motorsportok szerelmesei garantáltan a mennyországban érezhetik magukat.

A színészgárda nemkülönben kifogástalan. Matt Damon és Christian Bale párosa az év egyik legjobbja, s noha Bale egyértelműen ellopja a show-t, Damon is rég volt ennyire erőteljes.

Az aszfalt királyai bátran ajánlható mindenkinek, nem igazán lehet vele mellélőni, mert egyszerűen jó érzés nézni. A végére minimálisan veszít a lendületéből, de egy 2,5 órás alkotásnál ez megbocsátható bűn.

Minden ízében profi munka, átgondoltan, precízen felépített darab, amelybe szuper élmény beszállni egy körre. Akárcsak a benne szereplő járgányokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában