kincsek utak mentén

2020.03.08. 20:00

Kamarakiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban

A Laczkó Dezső Múzeumban pénteken nyílt meg a Kincsek utak mentén – A középkor szentsége című kamarakiállítás.

Horváth Virág

20200306 Veszprém Laczkó Dezső Múzeum Kincsek Utak Mentén A középkor szentsége kiállítás megnyitó Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A tárlat a 2019 őszén elindított kiállítássorozat második egysége. A megnyitón Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató köszöntőjében elmondta, a kiállítás a közösségi összefogást tükrözi, és a most bemutatott tárgyak között országosan is jelentős darabok is szerepelnek.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele nyitotta meg A középkor szentsége című kamarakiállítást Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele kiemelte, a saját múltunk és történetünk elevenedik meg, amikor ezekre a tárgyakra tekintünk. – A kiállítás segítségével a középkor lelki, szellemi és spirituális fényéből kapunk ízelítőt. Ezen a fényen keresztül láthatjuk meg igazán azt, hogy azok a tárgyak, melyek a kiállításban szerepelnek, az alkotó mély, Istenbe vetett meggyőződéséből üdvözültek.

A tárlatot Pátkai Ádám Sándor régész, a kiállítás kurátora mutatta be. A kiállítássorozat célja a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében található és a közösségi régészeti kutatások során előkerülő legújabb leletek és műtárgyak bemutatása. A kiállítás jelen részében Árpád-kori szakrális tárgyakat mutatnak be, melyek a hét szentség gondolatkörére fűzhetők fel. Hangsúlyos szerepet kap még Becket Szent Tamás halálának 850. évfordulója, akiről a középkorban elneveztek egy veszprémi városrészt. A Kárpát-medencében az államalapítás után az Európa-szerte megerősödött kereszténység a mindennapi élet szerves része volt. Az ebből fakadó lelkiség az élet minden területét átszőtte, az emberek hétköznapjaiban is intenzívebben volt jelen.

Már a középkorban, a szakrális célra szánt eszközök készítésére egész iparágak jöttek létre. A kiállításon látható, művészien kidolgozott liturgikus tárgyak a szentségeken keresztül mutatják be az Árpád-kori vallásos életet.

A kiállításmegnyitón a Padányi Katolikus Iskola Gregorián Kamarakórusa működött közre Hutvágner Erika vezetésével. A kórus már tizennégy éve létezik, országos versenyeken már több ezüst- és aranyminősítést is szereztek.

A kiállítás június 21-ig látogatható a Laczkó Dezső Múzeum főépületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában