kiemelkedő költészetét Juhász Ferencéhez hasonlítják

2020.03.18. 11:00

Újabb bravúros, lírai kötete jelent meg Búzás Hubának

Az irodalom berkeiben járatosak ma már jól ismerik Búzás Huba nevét és írói múltját. A költészet napjára várhatóan akár a könyvespolcunkon is tudhatjuk – Baranyi Ferenc költő szavaival élve – a kortárs líra jelentős alkotójának, Búzás Hubának harmadik nagyszabású lírai eposzát Mentsétek meg… címmel.

Borsos Renáta

Búzás Huba egy könyvbemutatóján 2019 nyarán

Fotó: Borsos Renáta/Napló

Két évvel ezelőtt adtunk hírt Égi kupolánk című, első lírai eposzának sikeres megjelenéséről. A Cédrus Művészeti Alapítvány kiadásában Ágh István és Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költők lektorálásában megjelent művet többen Az ember tragédiájához hasonlították. Úgy vélték, szerzője méltó, huszonegyedik századi követője Madách Imrének. Búzás Huba közel a nyolcvanötödik születésnapjához olyannyira aktív, hogy az elmúlt esztendőben két új kötettel is megörvendeztette olvasóit.

A múlt év nyarán megjelent egy korábban írt műve Félrevert harangjaim címmel (Jáger István grafikusművész kiváló rajzaival) a Művészetek Háza kiadásában, illetve napvilágot látott a második lírai eposza Föld! Föld! – vesztőhelyünk címmel. Az utóbbit Baranyi Ferenc és Praznovszky Mihály lektorálta. A kötetet Hegyeshalmi László festőművész kitűnő rajzaival a Cédrus Művészeti Alapítvány kiadó jelentette meg.

Mentsétek meg… című harmadik lírai eposzát a költészet napjára akár a könyvespolcunkra is helyezhetjük. Az újabb grandiózus mű a budapesti Hungarovox Kiadó jóvoltából jelenik meg. Értesüléseink szerint Esterházy Marcell képzőművész aranyozott színhatású alkotása díszíti majd a címlap borítóját, a szöveges részt pedig ezúttal is Hegyeshalmi László festő­művész rajzai teszik még érdekesebbé.

A kötet megjelenése önmagában is jelentős esemény, de van egy magasabb minőség, amely igazi kulturális szenzációvá avatja. A szerző Ég – Föld – Emberek című eposztrilógiájának harmadik darabja valódi irodalomtörténeti kuriózum, hiszen tanúi lehetünk egy hatalmas vers­trilógia születésének. Hasonló irodalmi történés ritkán fordul elő.

Búzás Huba egy könyvbemutatóján 2019 nyarán
Fotó: Borsos Renáta/Napló

Az új kötet egyik lektora, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író véleménye szerint a mű óriási költői teljesítményt mutat, úgy fogalmazott: Juhász Ferenc óta nem ismert olyan költőt, aki képes volt ekkora monumentalitásra, mint amilyennel Búzás Huba bravúrosan előrukkolt. Jövőbeni terv, hogy egy rendhagyó könyvbemutató keretében a Váci Mihály Irodalmi Színpad előadóművészei műsorral köszöntik a nyolcvanöt éves Búzás Hubát. A rendezvényen a költő legutóbbi négy kötetével ismerkedhetnek majd meg az olvasók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában