könyvajánló

2020.04.06. 16:00

A bezártság filozófiája – Karanténban Kantot olvasni

A jelenlegi nehéz helyzetben, amikor a könyvespolcunkon található összes szórakoztató irodalmat kiolvastuk, és felkészültünk lélekben egy komolyabb olvasmányra, érdemes Boros János Immanuel Kant című 2018-ban megjelent kötetét a kezünkbe vennünk.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

A könyv, bármennyire is nagy falatnak tűnik, nem vár el előzetes, mély Kant ismeretet olvasójától, hiszen éppen arra hivatott, hogy érthetően vezessen be minket a német filozófus gondolataiba. Boros János a Pécsi Tudományegyetem tanára. Filozófiai tanulmányait Svájcban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban végezte.

- A svájci Zürich egyetemén, továbbá az Eidgenössische Technische Hochschulén (ETH) és a Fribourgi Egyetemen tanultam filozófiát, ahol többek közt Otfried Höffe Kant-előadásaira és szemináriumaira jártam. Akkoriban határoztam el, hogy írni fogok egy magyar nyelvű bevezetőt Kant műveibe. E hatalmas gondolkodó rendszere az újdonság, a döbbenet erejével hatott, egyetemi tanulmányaim egyik fő témáját képezte. Megszédültem a szabadság filozófiájától, a szubjektum, az ész, az értelem hatalmas erejétől, amit Kant és a többi filozófus művei közvetítettek – írja Boros János. Számunkra különösen érdekes lehet, hogy gimnáziumi évei után, még a filozófiai tanulmányok előtt, a Veszprémi Egyetem vegyészmérnöki diplomáját is megszerezte.

Ez a kötet a tizenharmadik monográfiája, amely bevezetést kíván adni Immanuel Kant filozófiájába, műveinek olvasásába. „Sapere aude!”, azaz „Legyen bátorságod saját értelmedet használni!” – szólította föl kortársait az újkor legjelentősebb filozófusa, a gondolkodástörténet egyik legnagyobb alakja.

Ezen bátorítás mentén Boros János kötete is erre sarkallja merész olvasóját, hiszen a könyv előszava is ezzel a mottóval indít.

A bezártsággal az idő és tér fogalmán túl a szabadság fogalma is kérdésessé válhat bennünk, melyre Kant művein keresztül válaszokat kaphatunk. A nem szakavatott olvasóban felmerülhet a kérdés, habár kíváncsisága és érdeklődése adott, mégis hogyan vállalkozhatna Immanuel Kant olvasására? Boros János ezen könyve erre a kérdésre ad választ, hiszen gondolatról gondolatra vezet bennünket végig a német filozófus munkájában, egy percig sem szem elől tévesztve azt a veszélyt, hogy eltévedünk a filozófia erdejében. A Pécsi Tudományegyetem professzora mintha már előre tudná felmerülő kérdéseinket a kanti filozófia kapcsán, és ha elég türelmesen olvassuk, mindenre választ találhatunk kötetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában