Előszeretettel veszik igénybe a pápai olvasók a házhoz jövő könyvkölcsönzést

Új szolgáltatást indított a pápai városi könyvtár: ingyenesen szállítanak könyveket az igénylő olvasókhoz. Az online játékaik első heti nyerteseinek szintén házhoz vitték a jutalmukat.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai Mór Városi Könyvtár március közepén zárta be ajtóit a nyilvánosság előtt a járványügyi helyzetre való tekintettel. Ezen időszak alatt nem lehet személyesen kölcsönözni könyveket. Azonban több másik könyvtár tapasztalatából tanulva úgy döntöttek, hogy hétfőtől új szolgáltatást indítanak, mondta el Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros.

Polovitzerné Antal Mónika adja át a házhoz szállított könyvcsomagot P. Tófeji Valériának Fotó: Laskovics Márió/Napló

Eztán az olvasók az online katalógusból kereshetnek ki maguknak könyveket, amiket a könyvtár telefonos és elektronikus levelezési elérhetőségein rendelhetnek meg munkanapokon 9-12 óra között, a szerző neve, a könyv címe, az olvasó neve, lakcíme, telefonszáma megadásával. A könyvtárosok pedig az elérhető könyveket a következő munkanapon 9-12 óráig ingyenesen szállítják házhoz Pápán és tíz kilométeres körzetében.

Mindeközben ügyelnek a megfelelő higiéniai előírások betartására. A munkatársak a könyvtár területén kesztyűben és maszkban dolgoznak, az igényelt könyveket nejlontáskába teszik, becsomagolják, majd külön dobozban szállítják.

Varga Anna Eszter oklevelet és kézműves vásárlási utalványt vehetett át Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros megjegyezte, egyszerre legfeljebb nyolc könyv kölcsönözhető. Ha az olvasónál van könyvtári példány, azt odaadhatja. A visszahozott könyveket is külön tárolják, az intézményben pedig elkülönített asztalokon „pihentetik” napokig. A korlátozás idején nincs kölcsönzési határidő, késedelmi díjat nem számolnak fel. A kikölcsönzött könyvek a könyvtár bejáratánál lévő Könyvőrbe is visszavihetők. Az első két napon összesen huszonhat olvasó igényelt mintegy kilencven könyvet.

A könyvtáros hozzátette, a közösségi oldalukon indított játékok első heti nyerteseinek szerdán adták át a nyereményeket. A gyerekeknek szóló játékban tizennyolcan, a tiniket célzó irodalmiban kilencen, a pápai épületek képfelismerő játékában pedig tizenhárman vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában