Szeretetre méltó tárgyak

2020.04.29. 11:00

Sümegi kiállítást is megnézhetünk az interneten

A Kisfaludy Sándor Emlékház Horváth Márton Munkácsy Mihály-díjas üvegművész életmű-kiállítását mutatja be az internet segítségével, hogy színesítse a mostani nehéz hétköznapokat.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: pixabay.com

Horváth Márton 1941. április 27-én született Csabrendeken, 2013. március nyolcadikán hunyt el. A Munkácsy Mihály-díjas üvegtervező iparművész tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán tervezéselméletet, üvegfúvást egyetemi docensi, 1993-tól egyetemi tanári beosztásban. 1989-ben kidolgozott, később Rendek fantázianéven szabadalmaztatott plasztikus világítási modulját a Tokodi Üveggyár Kft.-nek adta át hasznosításra.

Az 1980-as évek közepétől kiállításokkal egybekötött üvegművészeti szimpozionokon vett részt. A feledésbe merült üvegkészítési technikák, technológiák kutatója, gyűjtője volt, a vékony réteg-, az irizált üveg technológiájával, tervezésmódszertannal, morfológiai hermeneutikával, üvegtörténettel foglalkozott. Visszahozta a kortárs üvegművészetbe a szecesszió óta jóformán elfelejtett irizáló üveg varázslatot és a 20–21. század szellemében megújította azt. Horváth Márton üveg tárgyai szeretetre méltóak és szépek, a szó klasszikus értelmében.

2008-ban több mint száz művét ajándékozta Sümeg városának, jelenleg ezek a Kisfaludy Sándor Emlékházban láthatóak. Műtárgyai egyedi zseniális formamegújító tehetségét sugározzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában