Digitális produkcióval ajándékozta meg közönségét Pápa Város Fúvószenekara (videó)

Habár a városi fúvószenekar nem próbálhat a járványhelyzetben, de a tagok már elkezdtek készülni a nyári végi fellépésekre, valamint az összetartozás jegyében egy klippel lepték meg a közönséget.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pápa Város Fúvószenekara a koronavírus-járványhelyzetben kénytelen volt lemondani tavaszi, nyári fellépéseit – egyebek mellett a Csináljuk a fesztivált elnevezésű nemzetközi rendezvényét –, azonban a rajongóira, kedvelőire, és természetesen saját csapategységére való tekintettel múlt héten egy különleges videóklippel rukkolt elő, közzétéve azt a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

A zenekar jelenéről, működésének átalakulásáról Horváth Adrián karnagyot kérdeztük, aki megkeresésünkre felidézte, március 6. óta nem tudnak együtt próbálni. A mostani helyzetben az egyéni gyakorlásra van lehetőségük a tagoknak, ezért a karnagy több – komoly- és könnyűzenei – dalt osztott ki számukra, már a járványügyi veszélyhelyzet utáni időszak fellépéseire előkészülvén.

Ezek közül Máté Péter Azért vannak a jó barátok című slágerét dolgozták fel, gyakorolták be, majd játszották fel egyenként április közepe óta. Az egyéni hangszeres felvételekből, a zenekar két állandó énekesének – Ress Hajnalka és Solti Ádám – énekéből, valamint Pápa város nevezetes látnivalóiról készült fényképekből összeállított videóklipet múlt szerdán osztották meg az interneten a közönséggel.

– Ezzel is mozgósítottuk, gyakorlásra késztettük a tagokat. Amint lesz rá lehetőségünk, elkezdjük a csoportos próbákat. Abban bízunk, hogy augusztus 15. után megtarthatjuk az előadásainkat, szerepléseinket. Ha kevés idő is marad a nyárból, azt igyekeznénk kihasználni, szeretnénk fellépni. Hagyományos szeptember eleji koncertünkkel már minden bizonnyal korlátozások nélkül búcsúztathatjuk a nyarat – jegyezte meg Horváth Adrián.

A közel negyedév múlva megvalósulható koncertek repertoárjáról konkrétumokat nem árult el a karnagy, mert még nem tudják, hogy mely számokat hogyan sikerül összerakni addigra. Mint mondta, arra azért mindig figyelnek, hogy megfelelő számú új darabot építsenek be az eddigi repertoárba. Úgyhogy a próbalehetőségek függvényében két-három új dallal mindenféleképpen jelentkeznek.

Addig is az elkészült Máté Péter-átiratból meríthet erőt mind a zenekar, mind a rajongótábor. A hangszerelés Horváth Adrián karnagynak, a hangtechnikai utómunka Molnár Zoltán Lászlónak, a video-utómunka pedig Varga Andrásnak, a Pápa Városi Televízió intézményvezető-főszerkesztőjének köszönhető.

– Az ötlet megszületése után körülbelül egy hétig tartott a dal áthangszerelése. Egy hetet adtam a tagoknak a szólamok megtanulására, illetve feljátszására a kiküldött zenei alapra. Úgy vélem, a többségnek szépen sikerült. Aztán még egy hetet vett igénybe a technikai kivitelezés. Ez volt a legnagyobb kihívás, ugyanis a negyvenkét szereplő hang- és videofájljainak kezelése, keverése, összevágása megfelelő szoftvereket és rutinos kezeket kívánt. Először csoportosítottuk a hangszereket, majd ezekből raktuk össze a hangfájlokat, és hasonlóképp a videókat. Néhányan nem tudtak részt venni a produkcióban az érettségi vizsgák, munkahelyi elfoglaltságok miatt. A dal egyébként kifejezi mindazt, amit ez a csapat érez egymás iránt – közölte a karantén-klipkészítés kulisszatitkait Horváth Adrián karnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában