Házhoz viszik az olvasnivalót az ajkai könyvtár munkatársai

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ a vírushelyzet miatt már több mint két hónapja zárva tartja kapuit. Programok, koncertek, kiállítások, színházi előadások és könyvtári szolgáltatások híján eddig valóban csak a csend honolt az intézményben. A könyvtári dolgozók azonban az országban már számos helyen jól működő kezdeményezés és szolgáltatás mellé álltak: házhoz viszik a könyveket az olvasóknak.

Borsos Renáta

Célba ért a kikölcsönzött könyvcsomag

Fotó: Györkös József

Többen jelezték, hogy már nagyon érzik a könyvek hiányát. Az első kiszállítási nap előtt már több mint húsz, korábban lelkes könyvtárlátogató jelezte, hogy milyen jó volna ebben a helyzetben, ha olvasnivalóhoz jutnának. Így, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez alapon a könyvtárosok körültekintően, minden ajánlott óvintézkedés mentén összecsomagolták, és kiszállították az első házhoz szállítást igénylőknek a könyvpakkokat.

A csomagolás pillanatai
Fotó: Györkös József

A csomagok összekészítése fokozott fertőtlenítés mellett történt, a könyvtárosok maszkban, gumikesztyűben csomagoltak a kiszállítást megelőzően. Megtudtuk, mind a felnőtt-, mind a gyermekkönyvtár vállal kiszállítást, egyelőre csütörtökönként. Azoknak az olvasóknak, akik beiratkozott tagjai az ajkai könyvtárnak, így csak házhoz kell rendelni a várt olvasnivalót, és átvenni a maszkban, kesztyűben érkező könyvtárosoktól.

A könyvtárosok természetesen a maximális védelem és biztonság érdekében ugyanezt várják el az olvasóktól is: a megfelelő védőfelszerelésekben vegyék át a könyveket a szállítóktól.

Célba ért a kikölcsönzött könyvcsomag
Fotó: Györkös József

Amíg a vírushelyzet és korlátozások fennállnak, addig az olvasóknak nem kell visszaadni a könyveket. Amit még fontos tudni ezzel az új, átmeneti könyvtári kölcsönzéssel kapcsolatban, hogy az intézmény honlapján elérhető egy online katalógus, amely segíti az olvasót a tájékozódásban. A katalógushoz a jobbnál jobb könyv után kutatóknak segítségképpen mellékeltek a dolgozók egy tájékoztatót, amely arra szolgál, hogy gördülékenyebbé tegye ennek az új kölcsönzési módszernek az elsajátítását.

Egy olvasó egy megrendelés alkalmával maximum négy kötetet kérhet. A kölcsönzés menetének egyéb tudnivalóiról természetesen részletes tájékoztatást találnak az érdeklődök az intézmény honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában