Száz éve halt meg a világhírű geológus

2020.05.15. 07:00

Megkoszorúzták Lóczy Lajos sírját a balatonarácsi temetőben

A Téry Ödön Turista Baráti Társaság szervezett koszorúzást a balatonarácsi temetőben Lóczy Lajos halálának századik évfordulóján.

Sági Ági

A megemlékezésen részt vettek a Szent Jakab Zarándok Egyesület, a pápai Területi Honvédelmi Klub, a Balatonfüredi Önkormányzat, a Lóczy Lajos Gimnázium, a Magyarhoni Földtani Társaság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Balatonfüredi Természetbarát Egyesület képviselői is.

- Lóczy Lajos világhírű tudós és akadémikus volt, de nagy turista is volt, ahogy például Cholnoky Jenő vagy Eötvös Loránd is. Mi a turista nagyságaink évfordulóit rendszeresen megünnepeljük. Mi 27 éve rendezünk Balaton 50 teljesítménytúrát, ami a füredi vasútállomástól indul, a Tamás hegyen át Lóczy Lajos sírját is érinti. Sőt itt van az egyik ellenőrző pont, és mindenkinek meg kell nézni Lóczy sírját. Tudjuk, hogy a fiatalok többsége már nem mond itt el egy imát, de tudja, hol van Lóczy Lajos sírja- mondta el lapunknak Mészáros János a Téry Ödön Turista Baráti Társaság elnöke, aki a megemlékezésen felidézte Lóczy Lajos alakját, életének fontosabb állomásait.

Fotó: Sági Ági/Napló

- Szerénysége, szakmai tudása, és a szakmai iránti tisztelete mindannyiunk számára példaadó lehet. Annak idején az egész Balaton-kutatás abból indult ki, hogy hínárosodott, mocsarasodott a Balaton. Ő tett javaslatot 1891 március 7-én a Balaton, mint nemzeti kincs kutatására. De ő nem csak a földtanát, vagy a geomorfológiáját akarta kutatni, hanem a régészetet, a társadalomtudományokat is. Gyakorlatilag az összes tudományágat felkarolta és bevont a kutatásba 60, a saját szakterületén vezető tudóst. Hatalmas Balaton munkájával letette az alapokat. A mai napig, ha egy geológus ide jön, előveszi a műveit, mert a tudományágakat egyben, egységként látta – mondta el Cserny Tibor geológus-mérnök.

Az ünnepségen a megemlékezők mécseseket gyújtottak, és elhelyezték koszorúikat Lóczy Lajos balatonarácsi sírján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában