Historikus kiállítás a helyi hotelben

2020.06.30. 16:00

Ajándék helytörténeti tárlattal gazdagodott a döbröntei turisztika

A pápai Bakancsos Természetjáró Kör ingyenesen látogatható helytörténeti- és túranapló-gyűjteményt ajándékozott a helyi várrom alatt működő panziónak.

Laskovics Márió

Terebesi József, a Bakancsos Természetjáró Kör korábbi vezetője a döbröntei panziónak felajánlott kiállítási anyag előtt

Fotó: Bakancsos Természetjárók Köre

A JMSzK Bakancsos Természetjáró Kört vezető Terebesi házaspártól az előzményekről megtudtuk, 2017-ben a döbröntei Szarvaskő (Himfy) várának 650. évfordulója alkalmából a helyi polgármesteri hivatal nagytermében kaptak lehetőséget az ünnepséghez kapcsolódó vártörténeti kiállítás megrendezésére.

A panzióban elhelyezett tárlat szabadon látogatható a vár makettjével együtt, érdeklődni a recepción lehet Fotó: Bakancsos Természetjárók Köre

„Belakták” a művelődési házat, a vár makettje körül tartalmas bemutatót rendeztek be, sok érdeklődőt fogadhattak. Majd 2018-ban Sós Mari kezdeményezésére megalakult a Himfy Bandérium. A Bakancsosok nevében akkor Terebesi József felajánlotta a vár és a Himfy család történeti anyagát, jelezte csatlakozási szándékát a hagyományőrző csoporthoz. A kiállítási anyag ezen részét a vár alatti panzió fogadta be, ahol a bandérium rendszeresen tart bemutatókat a középkori fegyverekből, ruházatból, gasztronómiából, kézműves tevékenységből.

– Az elhelyezett anyag nagy mennyiségű: kartonlapokból összefűzött könyvben fényképgyűjtemény, a várromról készült fotók, könyvajánló, az ünnepi túra fotói mellett szerepel benne megemlékezés Rácz István és H. Szabó Lajos helytörténészekről, a Textiles túraegyesületet alapító Gáti László tájfutóról, valamint bemutatjuk a Himfy család historikus történetét. Látható még külön „könyvben” a döbröntei várról eddig megjelent kiadványokból, folyóiratokból az általam összegyűjtött anyag, illetve egyebek a Bakancsosok harmincéves tevékenységéről – listázta a tárlatot Terebesi József.

Terebesi József, a Bakancsos Természetjáró Kör korábbi vezetője a döbröntei panziónak felajánlott kiállítási anyag előtt Fotó: Bakancsos Természetjárók Köre

Mint mondta, e gyűjteményt június 20-án a panzió udvarán a bandérium által tartott fegyver bemutató és vásári komédia után felajánlotta további anyagok kíséretében a panziónak „örökös” megőrzésre.

– Nagy örömmel fogadták az anyagot és ígéretet kaptam, hogy vigyázni fognak rá. Természetjáró tisztelettel ajánlom, hogy döbröntei túrázásuk alkalmából tekintsék meg ezt a szép, történelmileg hű kiállítást. A panzióban elhelyezett tárlat szabadon látogatható a vár makettjével együtt, érdeklődni a recepción lehet – zárta Terebesi József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában