füredi história

2020.06.25. 16:00

Balatonfüred büszke a múltjára – húszéves a helytörténeti lap

Fontos a Füredi História című helytörténeti folyóirat a füredieknek, a helyi önkormányzatnak, és mindenkinek, aki szereti és értékeli a város múltját, érvelt Takács Miklós, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület (BHE) elnöke a lapjuk bemutatóján, a Vaszary Villa zsúfolásig megtelt kiállítótermében a minap.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

A járvány miatti hosszú szünet után először találkozhattak a BHE tagjai, akik felhasználták az alkalmat a Füredi História című lap legújabb számának bemutatására, ami mostani 56. számával már huszadik éve jelenik meg.

– A fürediek büszkék városukra, a múltukra, különös tekintettel arra, amit Magyarország történetének egyik fontos szakaszában, a reformkorban betöltött – vélekedett Takács Miklós. Az elnök köszöntőjében hozzátette, büszkék arra is, hogy a város a hazai vitorlássport fellegvára, kiemelkedő hagyományokkal rendelkezik a hajóépítésben, a balatoni hajózásban, szőlészete, borászata méltán világhírű. A város az idegenforgalom, az üdülés, a pihenés és a gyógyturizmus ikonikus helyszíne is, ahol évente tízezrek töltődnek fel szép élményekkel, és nyerik vissza egészségüket.

Baán Beáta főszerkesztő (balról), Csizmazia Darab József és Bakonyi István szerzők, valamint Takács Miklós, a BHE elnöke, illetve Nagy Sándorné titkár a bemutatón a Vaszary Villában Fotó: Penovác Károly/Napló

Takács Miklós szólt arról, hogy Balatonfüred múltjának értékei a helyiek közös kincse. Kiemelte, a füredi emberek életének mindig fontos része volt és ma is az: megkeresni, feltárni és bemutatni a múlt értékeit a következő generációknak, mindazt, amit az elődök alkottak. Ez a BHE és lapja, a Füredi História küldetése, ars poeticája.

Folytatva Jalsovits Aladár, Jókai Mór, Lóczy Lajos, Cholnoky Jenő, Écsy László, Eötvös Károly, Peremartoni Nagy Sándor, Zákonyi Ferenc és nagyon sok más dicső előd munkásságát, nagyon lelkes, elszánt és elkötelezett lokálpatrióták alapították a negyedszázados egyesületet, és húsz évvel ezelőtt a helytörténeti folyóiratát is. Sokan közülük ma is részt vesznek a közös munkában. Kutatnak, könyvet és cikkeket írnak, publikálnak, részesei az egyesület életének, rendezvényeinek. Köztük nem csak hivatásos történészek, népművelők, könyvtárosok, levéltárosok, írók, irodalmárok, nyelvészek vannak, hanem a több száz éve Füreden élő családok leszármazottai, akik otthonról hozzák magukkal a múlt és az elődök tiszteletét.

- Most, amikor kézbe vesszük a lap legújabb számát, ismét nem csalódnak az olvasók és a lelkes füredi lokálpatrióták. A szerzők és a szerkesztők tartalmas és színvonalas írásokban mutatják be Balatonfüred érdekes és színes múltjának újabb részleteit mindannyiunk örömére, ahogyan ezt a lap olvasói elvárják, és ahogyan ezt az elmúlt húsz évben már megszokták – mondta ajánlásában az egyesület elnöke.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A lapbemutató előtt a Hazai Samu-életműdíjjal kitüntetett Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy, az egyesület tagja szólt a jelenlévőkhöz, méltatva a honvédelmet, a katonaságot. A most megjelent 56. számával a 20. évfolyamát kezdte meg a lap.

A szerzőket és az írásokat Baán Beáta főszerkesztő mutatta be az érdeklődőknek. A negyvennégy oldalas lapszám cikkeiben igazi csemegéket, érdekességeket lehet találni. Ilyen Z. Karkovány Judit Endrődi Sándorról, a ma már alig ismert, kitűnő költőről szóló tanulmánya, Játszi órák címmel, valamint Bakonyi István visszaemlékezése Németh László balatonfüredi tevékenységére, amelyben először közli a nagy író eddigi, jórészt ismeretlen előadásának szövegét. Csizmazia Darab József Dicenty Dezsőről, a méltatlanul elfeledett, tudós szőlész-borász szakemberről írt a munkásságát méltató cikket. A 100 éve elhunyt világhírű geológus-geográfusra, idősebb Lóczy Lajosra Tóth Bence Tamás helytörténész írásával emlékezik a lap és az egyesület. Ugyancsak ő a szerzője a száz évvel ezelőtti újságok cikkeiből összeállított válogatásnak, amelyben sok, ma is érdekes hírt találhatunk. Egyebek mellett Kis Jancsiról, Füred kedvelt cigányprímásáról, kalandos életéről is írtak a korabeli lapok. Takács Miklós Wöller Istvánról, a hazai malmok, a „malmászat” nemrég elhunyt nagy szakértőjéről, a Balatonfüredi malmok című könyv szerzőjéről írt megemlékezést.

A folyóiratban helyet kapott az egyesület éves beszámolója is, melyet Budáné Bocsor Ágnes készített el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában