a régi-új helyszínen

2020.06.22. 16:00

Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát

A koronavírus-járvány után visszatért régi-új helyszínére, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termébe a Veszprémi Szemle bemutatója: az 57., idén pedig a második szám premierjére megteltek a széksorok.

Juhász-Léhi István

20200619 Veszprém A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat legújabb számának bemutatója az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban Baranyai Tamás, Földesi Ferenc, Porga Gyula Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A házigazda, Baranyai Tamás igazgató arról beszélt, hogy eredetileg a bemutató az amfiteátrumba, a könyvár elé volt meghirdetve, ám a jogszabályok lehetővé tették azt, hogy a „szokásos” helyszínen találkozzanak a kiadvány barátai. Földesi Ferenc főszerkesztő, átvéve a mikrofont, a legutóbbi, március 20-ai lapszám bemutatójáról ejtett szót. Akkor elmondása szerint úgy érezte magát a Színházkertben, mint egy zárt kapus NB I-es labdarúgómeccsen, de legalább a Veszprém Televíziónak köszönhetően be tudták mutatni virtuálisan a lapot.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Jó újra együtt lenni! – jelentette ki Porga Gyula polgármester a bemutatón, aki szerint nagyon hosszú volt a közel három hónap, amikor más módon kellett létezniük a veszprémieknek is. – Örömteli, hogy a munka nem állt meg, hiszen itt van a kezünkben a legfrissebb lapszám.

Ugyanakkor beszélt a mögöttünk hagyott hónapokról, aminek sok fontos tanulsága volt. Az egyik, hogy megerősítette bennünk azt, hogy az ember társas lény, és nagyon tud hiányozni a másik. A városvezető számára tanulság volt az is a karantén idején, hogy senki sem szeretne egy olyan városban élni, ahol nincsenek kulturális és sportesemények. Megfogalmazása szerint abban az időszakban „üzemelt a város, de nem élt”, ám a veszprémiek egy élő településen szeretnének lakni.

Fotó: Penovác Károly/Napló

És hogy mi olvasható a Veszprémi Szemle 57. számában? Csiszár Miklós köszönti a 80 esztendős M. Tóth Antalt, Somorjay Sélysette, Balassa László a veszprémi várban tett kutatásairól ír, ugyanakkor több cikk is taglalja a veszprémi püspöki palota felújítását. Érdekes írás Földesi Ferenc tollából A „spanyolbetegség” Veszprémben 1918/1920 című csakúgy, mint ahogyan M. Szabó Miklós publikációja, melyben a Magyar Királyi Repülő Akadémiákat veszi górcső alá. A kiadvány sajnos két nekrológgal zárul, Varga Miklóstól és Wöller Istvántól köszönnek el a szerzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában